GlobalFoundries увеличава екипа си в България с 40% до 2024 г.

GlobalFoundries увеличава екипа си в България с 40% до 2024 г.

Снимка: Bloomberg LP

Американският производител на интегрални схеми GlobalFoundries (GF) обяви увеличение на базирания си в София екип от разработчици. В момент, в който търсенето на полупроводникови интегрални схеми отбелязва значителен ръст в цял свят, екипът на развойния център на компанията у нас нарасна до 250 души, а от компанията обявиха целта броят им да се увеличи с 40% в следващите две години – до 350 души.

И въпреки че нито Ричард Трихи, вицепрезидент на дивизия „Библиотеки за проектиране на интегрални схеми“ (Design Enablement), нито изпълнителният директор на концерна за България Добромир Гайдаджиев пожелаха да коментират инвестициите, които компанията е осъществила в страната ни, и двамата подчертаха голямото значение на българския развоен център за GlobalFoundries.

Още по темата

По думите на Гайдаджиев това е един от най-големите развойни центрове на компанията. „Софийският офис е изцяло интегриран в развойната дейност на фирмата, която е дистрибутирана в целия свят. Тъй като дейността е специфична, е много трудно да се концентрира на едно място, защото са нужни много на брой хора с правилните знания. Затова отделът е глобален. Но GlobalFoundries разпозна потенциала на хората тук и след като се сформира критична маса от специалисти, те бяха в състояние да обучават и изграждат още специалисти с подобни знания“, обясни пред Investor.bg Гайдаджиев.

GlobalFoundries, чийто мажоритарен собственик е правителството на Абу Даби, се опитва да спечели дял от пазара на изнесено производство на чипове и да придобие достатъчен мащаб, за да се конкурира с лидера в индустрията Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Широко разпространеният дефицит на компоненти помогна на компанията да привлече нови клиенти и да си осигури дългосрочни ангажименти.

Според проучване на IDC световният пазар на чипове се очаква да нарасне до 661 млрд. долара през 2022 г., с годишен ръст от 13,7% спрямо 2021 г., когато са отчетени приходи на стойност 582 млрд. долара.

„В България има много на брой талантливи инженери, а историята на екипа, преди да се намесим и да го разраснем, беше впечатляваща, работата им беше много ефективна“, каза и Ричард Трихи. „Имаме прекрасни предприемачески програми за обучение, отлични връзки с университетите и това ни дава предимството да можем да привличаме отлични експерти“, поясни мениджърът.

От 2019 година насам, когато GF придоби звеното по микроелектроника от 125 души на местния IT концерн „Смартком“, специалисти от България и чужбина разработват в София решения с приложение в мобилните комуникации, автомобилната, медицинската, отбранителната и други индустрии. Оттогава GlobalFoundries е разширила и обхвата на работа на екипа и участва в почти всички аспекти от процеса по разработка на технологии за производство на интегрални схеми.

В момента в офиса в София има около 20 специалисти от чужбина – от Мексико, САЩ, Бразилия и други държави, но производителят е успял да привлече и български емигранти, завърнали се в страната.

В България фирмата търси инженери с профил по електроника, хора с добри познания по физика, програмиране, но също така и HR отдел, както и отдел за обслужване на клиентите, които да обслужват глобално компанията.

GlobalFoundries разработва технологии за производство на чипове, които се използват в телекомуникациите, автомобилната индустрия, самолетостроенето, IoT сектора и други индустрии. Компанията има пет високотехнологични фабрики в САЩ, Сингапур и Германия, общо 15 хил. служители и над 10 хил. патента.

Тъй като недостигът на интегрални схеми за автомобили се увеличи драстично миналата година, GlobalFoundries сформира стратегически партньорства с лидери в индустрията като Ford, BMW и Bosch. А производители като AMD, Qualcomm и Broadcom също работят дългосрочно с производителя. Недостигът на пазара на чипове, който засегна производството на автомобили, повиши цените на електрониката и породи притеснения за веригите за доставки в столиците по целия свят, помогна на компанията по-рано през година да отчете финансови резултати над очакванията на пазарите.

Приходите за първото тримесечие са ускорили с 37% до 1,94 млрд. долара, а печалбата на компанията е 42 цента на акция, без да се включват някои елементи. Анализаторите прогнозираха средно приходи в размер на 1,9 млрд. долара и печалба от 24 цента.

Същевременно прогнозата на компанията за текущото тримесечие съответстваше приблизително на прогнозите. Приходите ще бъдат в размер на 1,96-1,99 млрд. долара през периода, приключващ през юни. Като се изключат някои елементи, печалбата ще бъде от 43 до 48 цента на акция. Анализаторите прогнозираха продажби в размер на 1,93 млрд. долара и печалба от 26 цента на акция.

За да илюстрираме колко голям е бизнесът на тази индустрия, може да го поставим в перспектива. Ако световният брутен вътрешен продукт възлиза на 89 трлн. долара (за 2021 г.), то пазарът на електроника се оценява на 2,2 трлн. долара. А от него 583 млрд. долара се падат на чиповете (при ръст от 8,2 на сто). От този дял пък 93 млрд. долара се генерират от т. нар. леярни, една от най-големите от които е именно GlobalFoundries.

Главният изпълнителен директор на публичната от миналата година компания Том Колфийлд и колегите му от другите производители на чипове се опитват да превърнат настоящия ръст в търсенето в дългосрочни ангажименти от страна на клиентите с цел стабилизиране на растежа и рентабилността си. Те се надяват също така да увеличат капацитета си, като използват предложените правителствени стимули за изграждане на съоръжения в САЩ и Европа.

Инвеститорите трябва да имат увереност, че индустрията ще избегне предишните цикли на бум, последвани от недостиг, ако продажбите се удвоят, както се предвижда, до 1 трлн. долара в идните 10 години, каза наскоро в интервю за Bloomberg Каулфийлд. Според него настоящите планове за разширяване на фабриките все още няма да могат да се справят с този темп на растеж. Освен това GlobalFoundries увеличава капацитета си само когато получи финансови ангажименти от клиенти, които търсят гарантирани доставки. Производителите на чипове вече не строят заводи въз основа на прогнози, надявайки се, че поръчките ще се появят след това. 

А онова, което започна като отклонение от времето на пандемията, свързано с прекомерно нарасналото търсене на лаптопи и други жадни за чипове джаджи, се превърна в структурен проблем за индустрията. Сега много ръководители на фирми за чипове твърдят, че проблемът ще продължи да съществува през 2023 и 2024 г. или дори по-дълго. На фона на глобалния дефицит през последните месеци натискът над предлагането постепенно отслабва, отбеляза пред Investor.bg Гайдаджиев, макар че не се ангажира с конкретна прогноза кога търсенето и предлагането ще се балансират.

https://www.investor.bg/

(Visited 10 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!