Границите на бедата – още за аварията в Чернобил

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември”, брой 28, 1990 г.
ГРАНИЦИТЕ НА БЕДАТА
ОЩЕ ЗА АВАРИЯТА
● РАЗГОВОР С НИКОЛАЙ ТАКУЧЕВ, КАТЕДРА „ФИЗИКА” ВЪВ ВИЗВМ – СТАРА ЗАГОРА
●Атомен взрив ли е чернобилският и въобще могат ли атомните реактори да избукват като атомни бомби?
-Отговорът и на двата въпроса е не. В атомните централи за мирни цели се използва гориво, което не е способно да избухва като атомна бомба.
● Как в такъв случай се получи толкова мощен взрив, че да разкъса дебелите железобетонни стени на реактора?
-Чернобилският реактор е еднотипен с подобни, използвани за военни цели – така наречените реактори-размножители, предназначени за получаване на плутоний, който се използва в атомните бомби. Този тип реактори са със занижени изисквания към защитата. Основен техен недостатък е неуправляемостта им при намаляване на мощността под 700 квт. Пренебрегвайки всички инструкции за сигурност, персоналът е намалил мощността под 200 квт. По-нататък нещата са се развили много бързо, вероятно в следната последователност: в активната зона на реактора са се появили огнища от водна пара, при което рязко и неконтролируемо нараства мощността на реактора – до 500 пъти над номиналната. Като следствие се е развило огромно газово налягане, което е разкъсало вътрешните изолации на реактора. Водата в реактора влязла в досег с цирконий, който при тези условия е катализатор за разлагането й на водород и кислород, сместа която е известна като „гърмящ газ”. След като този газ се е натрупал в достатъчно количество, последвал мощен взрив, който отхвърлил покривната плоча с маса 1 000 тона.
● Радиационното заразяване, последвало аварията, обхвана големи области от Европа, засягайки силно и нашата страна. Следва ли да се очаква, че евентуална подобна авария например в Козлодуй би замърсила радиационно подобен район?
-Не. Голямото замърсяване от чернобилския реактор е следствие на особености в конструкцията му, които доведоха до изпаряването в атмосферата на големи количества радиоактивни вещества. Типът на използваните в Козлодуй (и евентуално в Белене) реактори е различен от авариралия в Чернобил и вероятността от подобна авария е много по-малка. Разбира се, авария от този тип, дори многократно по-малка по мащаби, е недопустима за малката територия на нашата страна.
● Има ли специфика в състава на радиоактивното заразяване вследствие на аварията в сравнение с това на атомен взрив?
-Да. В първите дни след аварията концентрацията на тай наречените „горещи” частици във въздуха у нас е била многократно по-голяма от тази, която би се получила вследствие на ядрен взрив. „Горещи” се наричат малки, силно радиоактивни частици, изхвърлени от активната зона на реактора. Доказана е тяхната силна канцерогенна активност.
● Как се изменя във времето радиоактивността на заразените от подобна авария площи в сравнение с тази от атомен взрив?
-Радиоактивните вещества (радионуклидите) условно се делят на два типа – краткоживеещи и дългоживеещи. При продължителна експлоатация на реактора обаче в него се натрупват значителни количества дългоживеещи изотопи, които изтичаха от чернобилския реактор в продължение на седмици след аварията.
● Къде е констатирано най-голямото отлагане радиоактивни нуклиди в България?
-Най-висока концентрация на замърсяването е измерена в областта на Средна Стара планина, като общо в планините заразяването е било по-силно.
Не бива приведените данни да оставят у четящия тези редове чувство на обреченост. Безспорно всяко радиоактивно замърсяване, колкото и малко да е то, е вредно, но ефектът върху здравето зависи преди всичко от дозата на облъчване. Всички живи същества на планетата от зараждането на живота до наши дни живеем в условия на непрекъснато облъчване от Космоса и земята – т. нар. радиационен фонд. Дозите, получени за сметка на фона изглежда не ни вредят. Според някои оценки дозата, получена от средния българин вследствие от аварията в Чернобил, е приблизително една трета от фоновата доза за година. За сравнение дозите, получавани наведнъж вследствие на медицинските прегледи, многократно превишават тези от фона за една година.

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Доминик Тийм слага край на кариерата си в края на сезона

Бившият шампион на US Open страда от постоянни контузии...

45 минути ago

НАП и Митници ще проверяват наличностите в „Лукойл“

Има голяма разлика в приходите от ДДС и мита от рафинерията...

един час ago

Кабинетът назначи четирима областни управители

Промяната е за областите Благоевград, Видин, Добрич и Плевен...

един час ago

Дъжд в четвъртък, градусите тръгват надолу

По-студено ще е в Северна България, на юг температурите ще са 16° и 21°...

2 часа ago
image0 (9K)