ИЗБРАНИ

Христо Иванов: Прокуратурата не е проверила дали Борисов говори в записите

Прокуратурата не е проверила дали в записите, разпространени миналия юни, говори премиерът Бойко Борисов. Това обяви днес съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Специализираната прокуратурата провери записите по сигнал на извънпарламентарната коалиция и в края на миналата година отказа да образува разследване по казуса. Държавното обвинение отказа да огласи постановлението си, както и материалите по проверката, както настоя Иванов.

В записа освен цинизмите по адрес на председателката на парламента Цвета Караянчева се чува гласът на премиера да казва, че е наредил на държавни органи да ударят частна фирма; да се хвали, че е предварително уведомен; че на бившия зам. министър на икономиката Александър Манолев ще бъде повдигнато обвинение; да говори вулгаризми по отношения на европейски премиери; че ще „изгори“ Елена Йончева и т.н.

Сега „Демократична България“ публикува постановлението. Иванов е подал жалба срещу отказа да бъде образувано разследване. „Това постановление е класически пример за замазване. Като се започне с това, че прокуратурата всъщност не е проверила дали говори Борисов. Това щеше да е смешно, ако не беше трагично. Две международни експертизи междувременно доказаха, че това е гласът на Борисов, но нашата прокуратура не се интересува от това говори ли премиерът“, обяви Иванов. И добави, че прокуратурата е разпитала само хората, които биха били обект на разследване, без да си направи труда да събере странични данни.

Иванов се спря и на отказа на спецпрокурор М. Николова да огласи информация по проверката. Прокурор Николова мотивира отказа си с това, че информацията била служебна тайна и хората имали право да се запазят личните им данни, обясни Иванов. „За надделяващ обществен интерес, както говори нейният началник Гешев, тя не си и спомня. Но е интересно, че е открила един чл. 198 от НПК, по който информацията, получена в хода на предварителна проверка, не подлежи на разгласяване, а неспазването на това разпореждане влече наказателна отговорност. Ние ще сезираме г-жа Николова да се сезира по това, че прокуратурата обяви такива материали по разпореждане на Иван Гешев и в този смисъл е редно г-жа Николова да вземе да се сезира за Иван Гешев. Докато чакаме поредния Мики Маус, който бе произведен от законодателната машина на ГЕРБ – онзи прокурор, който ще проверява главния и същевременно е негов подчинен – да бъде избран“, каза Иванов.

В проверката е назначена експертиза, която установява, че цитатите от сигнала на Иванов съвпадат с казаното в записа, се вижда от постановлението. Според прокурор Николова едва ако се установи, че в казаното в разговора има данни за извършено престъпление, има смисъл да се прави анализ дали в записа е гласът на Борисов. Иначе това е безпредметно, обяснява прокурорката.

В обясненията си по проверката бившият главен прокурор Сотир Цацаров и приемникът му Иван Гешев отричат по време на редовните им срещи с премиера (те са прекратени, след като Гешев застава начело на прокуратурата, става ясно от постановлението) да са обсъждани конкретни дела. Борисов пък обяснява на спецпрокурорката, че той никога не се е месил на съдебната власт.

В постановлението се обръща особено внимание на евентуалната проверка, която Борисов е разпоредил по адрес на Йончева. Прокурорката стига до извода, че вероятно става дума за свекъра й, който е участвал в Програмата за развитие на селските райони (2007-2013) като законен представител на юридическо лице. Представляваното от него „Парк Велика“ ООД е получило европейско финансиране по договор от 2010 г. Изпълнението на този проект е проверявано и от ОЛАФ, пише прокурорката. На 2 юли 2019 г. е образувано разследване за това, че са представени неверни сведения, за да бъдат получени евроспредства. Това наказателно производство още не е приключило, обяснява прокурор Николова. Според нея всички проверки по проекта са резултат от законовите правомощия на институциите, а не заради някакъв натиск.

Прокурорката прави изводи, че няма данни Борисов да е извършил престъпление по служба, или злоупотреба с власт.

Подробно в постановлението са цитирани и обясненията на Гешев. „Като главен прокурор нямам законови основания да провеждам разследвания и да наблюдавам такива“, казва Гешев на подчинената си. Той обяснява още, че в сигнала на Иванов има „дълбоки вътрешни противоречия“.

„Извършената проверка не само не е обективна и пълна, но и изначално е целяла не да се изясни възможното противоправно поведение на министър-председателя и други високопоставени длъжностни лица, а напротив – с наказателноправни средства да се изчисти неговият/техният имидж“, настоява Христо Иванов в жалбата си до апелативната спецпрокуратурата, която би могла да отмени отказа на прокурор Николова да образува разследване.

Дали гласът на премиера Борисов се чува в записите, е една от темите, по които евродепутатите от групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права пратиха въпроси на главния прокурор Иван Гешев.

СЕГА, Доротея Дачкова

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Един за друг ли сте?

Отговорете си на тези въпроси и разберете...

3 минути ago

Парадоксът „Белингам“: Дортмунд печели повече, ако загуби финала

Клауза в трансфера му позлатява германците...

един час ago

Зендая, Джей Ло – 10-те най-добри грим визии на Met Gala 2024

От ефирен градински блясък до тъмна женствена енергия...

един час ago

Какво е „секси вода“ – новата тенденция за лятото ?

Какво представлява тази напитка и какви са ползите й...

един час ago
image0 (9K)