И срещу Стара Загора е планирана американска ядрена атака, a Казанлък е бил предвиден за пълно унищожение

САЩ-удари-България-София_cr

28 обекта в 16 български населени места са били обект на евентуална американска ядрена атака в случай на война срещу СССР, пише в. Clubz. Списъкът с целите е изготвен през 1956 г. и е бил предназначен за 1959 г. Публикува се за първи път едва сега, след неговото разсекретяване.

Според него, на Стара Загора се полага една ядрена бомба, като военно поделение в района на Аязмото е конкретната цел. Съдбата на Казанлък и Шипка е било предвидено да бъде много по-жестока – Казанлък е щял да отнесе цели десет ядрени бомби, а Шипка – две. Подлежащото на унищожение население също попада в категорията на обектите. То е отбелязано с цифрата 275, т.е. предвидено е за пълно унищожение.

Три от нарочените обекти са били в София, като се предвиждало да бъдат поразени кварталът Враждебна, където се намира аерогарата, районът Кумарица, където е имало радиотелевизионен център и Божурище, заради разположено поделение на военновъздушните сили. Останалите български градове са с по един обект . Освен столицата, големите населени места у нас, където САЩ са щели да нанесат ударите си, са били Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич (тогава Толбухин), Ямбол и Карлово. САЩ са се готвили да ударят не само СССР, а цяла Източна Европа плюс Китай и Северна Корея.

Всеки обект на атака е посочен с цифров код. Най-изненадващото е, че американците са били готови дори да ликвидират населението на някои места. То е отбелязано с кода 275. В България е било предвидено избиването на хората само в Казанлък и Шипка, вероятно заради налични военни заводи. За сметка на това на унищожение е подлежало населението на Източен Берлин – тогава столица на ГДР.

Само в този град целите на САЩ били 91. Разбира се, най-много обекти за поразяване имало в СССР. 179 от тях били в Москва и 145 в Ленинград (днес Санкт Петербург). Всички тези обекти за назовани като DGZ – designated ground zeros, или „предназначени да бъдат Кота Нула“.


image0 (9K)