ИЗБРАНИ

Адвокат Ина Лулчева: Иван Тодоров няма отношение към киберпрестъплението в НАП

„Безпрецедентно е писмото и информацията, която е изпратена до медиите, защото е посочено, че те се предоставят във връзка с протеста на Апелативна прокуратура по повод мярката за неотклонение” – това заяви адвокатът на собственика на „ТАД груп” Иван Тодоров – Ина Лулчева. За бТВ адвокатът обясни, че предстои втора инстанция да се произнесе по делото. Според нея прокуратурата е трябвало да представи доказателствата в съда, а това, че те са стигнали до медиите, означава, че прокуратурата иска да въздейства като създава негативно обществено мнение.

Лулчева подчерта, че Иван Тодоров не приема обвиненията и твърди, че няма никакво отношение към киберпрестъплението.

„Има директива, която е във връзка с прилагането на презумпцията за невиновност, която не допуска разпространяване на материали, водени по досъдебно производство” – допълни тя.

Експертът също така заяви, че по делото няма данни Кристиян Бойков да е склоняван от някого, за да извърши нелегална дейност. По думите й данните, представени от прокуратурата, в които търговският директор на „ТАД груп” Георги Янков разговаря с Кристиян Бойков са с цел насаждане и манипулиране на обществено мнение, защото от репликите не става ясно за изтичане на данни от НАП.

Тя каза, че от разговора се вижда единствено, че е възможно Кристиян Бойков да информира Георги Янков за разпространение на дадена информация, но не и самият Янков да подбужда такова разпространение.

Според Лулчева за момента отсъстват солидни доказателства, които прокуратурата трябва да представи.

Освен това адвокатът заяви, че незаконна дейност в „ТАД груп” не е извършвана. „Компанията  има за задача да укрепи киберсигурността на фирми, а дейността е извършвана по всички установени правила” – допълни тя.

Лулчева подчерта, че Иван Тодоров е предоставил всички данни, с които е разполагал още в деня на претърсването и изземването.

„Информацията, която се подаде, не беше, че е отказал съдействие, а, че не е съдействал, защото не е предоставил пароли. Това е в противоречие с материалите по делото, с които прокуратурата разполага”, отбеляза експертът.

Лулчева беше категорична, че паролите са били генерирани така, че са били известни само на човека, който е ползвал даден компютър и всеки опит да се влезе без парола е водел до промяна в информацията, така че да не може да се работи с нея.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Очаква се повишаване на поленовата концентрация

За май дневните температури ще са над обичайните...

16 минути ago

Поискаха от Терзиев да замрази проекта за „Патриарха“

“Този абсурд трябва да спре” каза комисията по транспорт в СОС...

22 минути ago

Трайчо Трайков се разграничи от колегите си за „Патриарха“

Кметът на "Средец" се извини на софиянци за проблемите...

33 минути ago

Терзиев: Има проблем с детските градини, работим, вземаме мерки, строим

Около 9700 деца останаха без места на първото класиране...

един час ago

„Антидот на замръзналата среда“. Асен Асенов, с когото съвременният танц се качи на българска сцена

Преди 17 години благодарение него в България се появява единствен по рода си фестивал за…

един час ago

Откриха тяло на жена край жп линия в Кюстендил

Установяват се причините за смъртта...

един час ago
image0 (9K)