Истината за електромобилите

В поредното издание на международния конкурс. “Волт”, респ. “Ампера”, е истинско чудо на техниката. Освен батерия той разполага и с бензинов двигател, който генерира ток, когато свърши енергията на акумулатора. Така пробегът на колата се увеличава.

Да оставим екологичните съображения настрана и да си кажем истината.

Електрическите коли и хибридите имат по-нисък разход, отколкото возилата с двигатели с вътрешно горене с подобна мощност и размер. Но дествително те са по-скъпи и ако си направите елементарна сметка за колко време разликата в цената ще се компенсира от по-малката сметка на бензиностанцията, се получават понякога безумни резултати.

Американските медии гръмнаха с новината, че инвестицията в “Шевролет Волт” се изплаща за 27 години, сравнен с подобния “Шевролет Круз” с бензинов двигател.

Действителност, в България ще ви трябва повече време, ако искате да спестите от “Шевролет Волт”, защото колата тук е по-скъпа (82 047 лв. при $ 32 0000 в САЩ), освен това цената й не се субсидира. Според направени изчисления, ако го карате само в електрически режим, ще ви трябват 30 години. Все пак имайте предвид, че пробегът му с едно зареждане на батерията е около 60 километра. След това се включва бензиновият двигател, който дава разход средно от 6,36 л на 100 километра. Ако карате колата само на бензин, ще са ви необходими 172 години, за да компенсирате разликата в цената.

Ако вземем най-продавания чист електромобил в България – “Пежо iOn”, който е идентичен със “Ситроен C-Zero” и “Мицубиши i-MIeV”, и го сравним с натъпкания с екстри “Пежо 107”, разликата в цената ще се компенсира за горе долу 48 години.

Ако направим обратната сметка: Колко трябва да струва бензинът, за да изплатим електромобила за 5 години? Отговорът е зашеметяващ: около 25 лв. за литър!

Ясно, електромобилите излизат доста скъпо. Но как се прави сметката при хибридните? При тях малък електромотор подпомага работата на основния двигател, като батерията му не се зарежда от контакта, а от кинетичната енергия, натрупана по време на движение и спиране.

Ако се спрем на прочутия “Приус”, който е най-продаваният хибриден автомобил в света, и го сравним с бензинова “Тойота Аурис”, разликата в цената в български условия ще се компенсира за… 23 години. По-евтин излиза хибридният “Аурис”, който се изплаща само за 11 години.

Ето какво разказа Борислав Ангелов който шофира “Пежо iOn”:

За последната година електромобила е навъртял около 7000 километра. През това време за зареждането на батерията й са похарчени около 940 киловатчаса електроенергия. При средна цена на киловатчас от 16,8 стотинки, това прави разход от около 158 лв. или 2,25 лв. на 100 км.

От повече от 30 години съм шофьор и мога да кажа, че колата е много добра. Скъпа е, но не е дава никакви проблеми. Заради батериите малкият електромобил тежи повече от тон.

Вечер Ангелов прибира колата в служебния гараж и я включва в контакта. Когато дойде сутрин на работа, дисплеят за състоянието на батерията показва Full. За едно пълно зареждане трябват 6-7 часа, а нормалният пробег е 120-130 километра, но без включен климатик.

Ето го и въпроса за зимата?

През зимата изминаваното разстояние се стига до 50-60 километра, защото батериите имат нужда от подгряване. Тогава се налага колата да бъде дозареждана през деня.

Липсата на стимули у нас прави хибридите отблъскващо скъпи

Най-изгоден е хибридът “Хонда Инсайт”, който компенсира разликата в цената си спрямо “Хонда Сивик” за по-малко от 2 години. Но пък разликата в мощността им е значителна – 88 к. с. за “Инсайт” при 125 за “Сивик”.

Модерният хибрид на “Пежо 3008”, който е с мощен дизелов двигател и 4х4 задвижване, се компенсира за 21 години. Достатъчно да ви се роди дете, да го отгледате и да преполови висше образование.

В луксозния клас нещата са значително по-добре, защото в градски режим големите двигатели лапат здраво бензин. При “Лексус” и “Инфинити” инвестицията се изплаща за 6-8 години.

Но хибридът на БМВ Х6, който е рекордьор по мощност в класа на тези коли (485 к. с.), ще ви върне парите след 82 години.

Не трябва да забравяме и други неудобства като по-малко багажно пространство, по-скъпо каско и неясен живот на батериите, които струват много хиляди евро.

А за капак нашата държава изобщо не стимулира покупката на такива коли. Почти всички страни от ЕС дават премия на купувачите, която във Великобритания например е 5000 паунда, освен това собствениците получават данъчни облекчения. Значителен стимул е и това, че в Европа хибридите и електрическите коли са освободени от такси за влизане в градските центрове и почти навсякъде паркират безплатно.

При тези сметки ясно се вижда, че в България покупката на хибрид или електромобил е свързана главно с емоция и дълбоки джобове, а не толкова с разум. Е, поне докато бензинът не стане 25 лева за литър.

Продажбите са нищожни

Високата цена, ограниченият пробег и липсата на достатъчно станции за зареждане засега отблъскват потенциалните купувачи на електромобили. В България досега са продадени само няколко бройки.

Европейската комисия обаче налага с твърда ръка зелените коли. Според последните информации в Брюксел се чертаят планове, според които до 2030 г. в големите градове делът на автомобилите с двигатели с вътрешно горене трябва да спадне до 50%.

Скъпа мода със съмнителна възвръщаемост на инвестицията – това се оказват електромобилите поне на този етап от развитието им. Вероятно след 10 или 20 години нещата ще се променят, електроколите ще поевтинеят и ще се превърнат в масово превозно средство.

Източник : http://autobg.eu


image0 (9K)