Categories: Любопитно

Историята на автомобила в любопитни факти

Когато преди 125 години германският инженер Карл Бенц вписва в патентното ведомство в Манхайм изобретената от него моторна кола, никой не е подозирал колко успешно ще се окаже неговото изобретение…

Първата шофьорска книжка
Първата шофьорска книжка е издадена през 1888 година на Карл Бенц от Карлсруе. Неговото изобретение първоначално се е посрещало с неодобрение. Така например любителят на конете император Вилхелм Втори дори истински се е ядосвал на “смрадливата кола”.

[ad id=“225664″]

Първият автомобил
… е дело на Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах. Първата “истинска” кола, която не прилича на файтон с двигател, те сглобяват в края на 1900 година. Със своите 35 конски сили автомобилът на Даймлер и Майбах бил в състояние да развие скорост от 100 км/ч.

 

Първото авто-състезание
То се е провело през 1894 година във Франция. Тогава състезателите изминали отсечката от 126 километра между Париж и Руан. Всички класирали се на първите места автомобили били с двигатели “Даймлер”.

[ad id=“238430″]

Първата поточна линия
Въвежда я американецът Хенри Форд на 1 април 1913 година. Смята се, че това е рождената дата на масовия автомобил. Легендарният модел “Форд Т” се продава в 15-милионен тираж. 11 години по-късно, през 1924, в заводите на “Опел” в Рюселсхайм започва и първото серийно производство на автомобили. През 1955 г. във Волфсбург пък е произведен 1-милионният “Фолксваген-Бръмбар”.

 

Най-култовата кола
Като фаворит за всички времена германците определят отново “Фолксваген-Бръмбар”. През 1968 година колата се превръща в кинозвезда благодарение на поредицата “Хърби” на “Уолт Дисни”. На второ и трето място в класацията за най-култов автомобил са Ситроен 2CV (в производство от 1949 до 1990 г.) и “Опел Манта” (1970-1988).

[ad id=“263680″]

Гедерейски култ
Сглобяваният в ГДР от 1957 година “Трабант” се превръща в най-култовия източен автомобил едва след Обединението на Германия. Може би защото по времето на ГДР за такъв автомобил се е чакало до 14 години. В България се прослави трабантът на един български външен министър.

 

Хит №1
Най-продаваната кола в света е “Фолксваген-Голф”. До днес от шестте серии “Голф” са продадени общо 21 517 415 бройки. Второто място се държи от друг модел на “Фолксваген” – легендарният “Бръмбар” има само няколко хиляди бройки по-малко продажби.

 

Затегнете коланите!
Най-важната мярка за сигурност е въвеждането на предпазните колани за предните седалки (1976 г.) и на задните (1984 г.) Това рязко намалява жертвите при автомобилни катастрофи в Германия -от 21 300 души през 1970 година до 4 000 души през миналата 2010-та, по данни на германския автомобилен клубADAC.

 

Суша…
Най-голямата криза с гориво в Германия избухва през 1973 година. Заради вдигането със 70 на сто на цената на суровия петрол бензинът става кът и германското правителство е принудено да забрани движението на автомобили в четири неделни дни. Тогава 1 литър бензин е струвал 70 пфенига (70 днешни стотинки).

[ad id=“237001″]

Пионерът
Първата хибридна кола е “Тойота Приус”, съчетаваща традиционен бензинов двигател с електромотор. Акумулаторните батерии на колата, която от 1997 година досега вече навлезе в трето поколение, се зареждат по време на движение и при спиране. “Приус” изразходва средно 3.9 литра на 100 километра пробег.

 

Светкавицата
Най-бързата кола от ранния период на автомобила е легендарният “Бенц-светкавица” с 200 конски сили. През 1909 година той успява да счупи рекорда от 200 км/ч. В наши дни най-бързата кола в света е Бугати Вейрон 16.4 супер спорт. Бугатито развива 431 км/ч и струва 1.4 млн. евро.

 

За малчуганите
Най-популярната детска кола сред германчетата е “Боби кар”, излязла на пазара през 70-те години. Замислена като проходилка, днес пластмасовата количка е класика, развила се в многобройни модели и цветове. Възрастните любители също се радват на изобретението – за тях се организират състезания с “Боби кар”. Съществува дори моторизиран вариант, достигащ феноменалните 85 км/ч.

 

Икономичният
Електромобилът има дълга история, започваща в далечната 1820 година. В търсене на алтернативи на течните горива, през изминалите 20 години човечеството отново обърна поглед към електромобила. Към новия пазар са се насочили не само големите автопроизводители, но и многобройни малки фирми. Критиките са много, но развитието е бурно.

[ad id=“218001″]

Германската гордост
Гордоста на германците си остава класическото “Порше 911”, което е най-известният спортен автомобил на култовата марка. С някои технически допълнения и подобрения дизайнът си остава непокътнат вече повече от 60 години. Непроменен е и така цененият от любителите “глас” на мотора.

 

Формула 1
Когато говорим за коли, не може да не споменем и най-бързите и уникални модели. Кралската класа в автомобилния спорт съществува вече повече от 60 години и се радва на безкрайно много почитатели по целия свят. Най-известният пилот е германецът Михаел Шумахер, 7-кратен световен шампион с общо над 90 спечелени състезания.

 

И отново жена!
Началото на пътуванията на по-дълги разстояния е поставено от жена. Съпругата на Карл Бенц – Берта – изминава през 1888 година заедно с двамата си сина Рихард и Ойген разстоянието от Манхайм до Пфорцхайм и обратно (повече от 100 км). Е, по време на пътешествието се налагат някои дребни технически ремонти, но усърдната млада жена се справя сама.

Красимира Янкова

Share
Published by
Красимира Янкова

Recent Posts

Как да не изглеждате отчаяни в любовта?

Никога не показвайте несигурност...

5 часа ago

Сатанински секс: Румънски гуру води жени в Париж на „просвещение“

Разследване разплита измама с момичета от 30 държави...

5 часа ago

Най-много двустайни жилища са пуснати в експлоатация 2023 г.

Северозападният район е с най-малко новопостроени жилища...

6 часа ago

3 зодии, които ги чака голяма трансформация преди лятото

Тези знаци са готови да се впуснат в нови пътешествия...

6 часа ago

Скок на покупките на имоти у нас от чужденци

В куротите най-много са сделките в Банско и Слънчев бряг...

6 часа ago

Виктор Уембаняма е новобранец номер 1 в НБА

Французинът бе избран с пълно единодушие...

7 часа ago
image0 (9K)