НАЙ-НОВИ:

САЩ ще могат да ни доставят първите изтребители Ф-16 не по-рано от 2022 година

България започва преговорите с американската компания „Локхийд Мартин” за доставка на изтребители за Военновъздушните ни сили. Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов в Мюнхен, където се провежда конференция по сигурността. Обсъдена е и възможността за доставка и на радари за нашата армия, обясни военният министър, информира бТВ.

Държавата ни е представила изискванията – ценовите параметри за възможен договор, както и сроковете за изпълнение.

„За доставката – те казаха, че съвсем нормално е да очакваме доставка до 36 месеца след подписване на договора. До края май месец не може да има подписан договор. Това е невъзможно технически. Към края на юни е технически възможно. Във вторник ще изпратим официално нашето предложение до САЩ”, обясни Красимир Каракачанов, министър на отбраната.

Съгласно условията на българската страна, първите самолети трябва да бъдат доставени в срок от 24 месеца.

Вицепремиерът Каракачанов подчерта, че задължително условие е да има индустриално сътрудничество, което да бъде 10% от стойността на проекта. Българската страна иска то да е в сферата на отбранителната промишленост.

„Най-вече на поддръжката, дори на частичната поддръжка на самолетите, което трябва да придобием – да може да става в България”, допълни министърът на отбраната.

В средата на март в София се очакват среща, на която ще бъде представен бъдещият изтребител.

В Мюнхен световни лидери, военни и външни министри и експерти по сигурността обсъждат световните предизвикателства пред сигурността. На този форум особено важни са двустранните срещи.

В хотел „Байеришер Хоф” в една зала заедно са делегации на държави с различни позиции, за да търсят нови възможности за диалог по кризисни теми. При откриването на конференцията  германският дипломат Волфганг Ишингер призова за диалог, а не за противопоставяне. Вместо с костюм той се появи облечен с цветовете на европейското знаме, за да подчертае, че Европа трябва да бъде важен актьор и да говори на един глас на международната сцена.

Българският премиер Бойко Борисов също е на форума. Той ще се срещне с главния преговарящ по Брекзит Мишел Барние и с новия председател на ХДС и наследник на Анегрет Крамп-Каренбауер. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon