НАЙ-НОВИ:

Служебното правителство реши колко пари да бъдат отпуснати за изборите

За провеждането на предсрочните парламентарни избори са одобрени 57 100 000 лева.

Това обяви служебният министър на финансите Асен Василев след заседание на правителството.

Това включва обезпечение на над 500 допълнителни секции в чужбина. Освен тези 57 100 000 лева, са одобрени и допълнителни средства в размер на 11 100 000 лв. в случай, че епидемиологичната обстановка продължи по време на изборите„, уточни Асен Василев.

Дейностите, които ще се финансират с тези средства, включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации, като и на администрацията на Министерския съвет. В тази сума са включени и плащанията за възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии, за компютърна обработка на данните от гласуването, както и за издаването на бюлетин с резултатите от изборите.

Предвидени са средства и за провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите, както и за начина на гласуване. При условие, че на територията на България няма обявена епидемична обстановка, то тези избори ще струват на българския данъкоплатец с 8 600 000 лева по-малко от изборите на 4 април 2021 година. Те са били на стойност 65 700 000 лева. В случай, че изборите се проведат в условията на епидемична обстановка, то одобрените средства за произвеждане на изборите на 11 юли 2021 година ще възлязат на 68 200 000 лева. Така те ще бъдат с 2 500 000 лева по-скъпи от тези на 4 април 2021 г. Така се осигурява финансиране на над 500 секции в чужбина, което осигурява необходимите условия всеки български гражданин, желаещ да упражни правото си на избор да участва в изборния процес“, се казва в съобщение на служебното правителство, цитирано от ЗАРАТА.

-->

Министерство на финансите се е ангажирало да подсигури необходимите средства за допълнителното видеонаблюдение, ако такива са необходими„, посочи още Асен Василев.

След провеждане на обществената поръчка за доставка на допълнителни машини за гласуване, ще бъдат осигурени необходимите допълнителни разходи за целта по бюджета на ЦИК.

 

  ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови