Jazz-а представи снощи Димитър Герганов с фентъзи епоса му „В сянката на Боговете“ и историческият роман „Конспирацията Хазара“

Интересна среща с интересен автор направи снощи Jazz-а в Стара Загора. Димитър Герганов е писател и публицист от Пловдив с интереси към античната и средновековна история. Автор е на 4 книги – трилогията от фентъзи епоса „В сянката на Боговете“ и на историческия роман „Конспирацията Хазара“. Основател и водещ на Пловдивско историческо общество. На 46 години е и както сам казва, до преди 5 години изобщо не е знаел, че ще се заеме сериозно с белетристика. Икономист е по образование и професия дълги години са му били валутните пазари. В момента работи паралелно по три нови книги. Развива Пловдивското историческо общество по нетрадиционен начин – прави живи срещи-дискусии със сериозни историци. Предстоящата ще бъде „Старият завет като история“.

v sqnkata na bogovete

„В сянката на Боговете“ заедно с интересната фабула е и изследване на преливането и размяната на богове, култура и идеи в древния свят – трако-гръцкият, а след това и персийският. Във втората част „Битката за Тракия“ една от централните сцени е обсадата на Берое. Героите ми се променят, в различни ситуации паказват своите добри или лоши черти, защото в реалния живот също е така – няма изцяло добри и съвършени хора, нито пък личности със само негативни качества. Защо тогава моите герои да нямат правото да бъдат себе си, понякога изненадвайки и мен, казва авторът.

В „Конспирацията хазара“ линиите са две – една съвременна, в която главният герой, заровил се в търсенето на отговор на въпроса: „Изчезват ли народите просто така – като ненужна кал, отмита от капризите на времето?“, попада на интересни факти и сериозни врагове. Втората линия е в древността – историческо изследване за хазарите, което е напълно научно, опира се на доказани факти и на летописи, и дава конкретни исторически знания и данни до самия финал, когато се среща с частта – роман.

hazara

Идеята за „Конспирацията Хазара“ се ражда от една статия, която Герганов пише на историческа тема. „Стана ми интересно дали етносът хазара, който обитава Афганистан, има нещо общо с изчезналите преди хиляда години хазари. Един приятел с дълбоки енциклопедични познания ми подхвърли, че от това може да стане книга. Запалих се и започнах да проучвам всички достъпни източници. Започнаха да излизат любопитни факти, много неудобни и премълчани истини. Така се роди и идеята за тази книга, разкри авторът.

Книгите на Димитър Герганов не могат да бъдат закупени в книжарниците. За да ги имате трябва да се обърнете директно към автора, още повече, че самите му читатели са спонсори за издаването на всяко следващо литературно-историческо приключение. Съвсем скоро първите две части на „В сянката на Боговете“ ще могат да се четат и в електронен вариант.

 

За връзка с автора:

http://www.bookstarters.net/

http://www.facebook.com/bookstarters/

e-mail – [email protected]

GSM – 0895 / 632-326


image0 (9K)