Как умъртвяват бройлерите в птицекланиците?

Потребителите на птиче месо рядко се замислят през какви процеси минават животните, докато приемат търговския си вид, който познаваме от супермаркетите. Безспорно процесът, за който най-малко бихме искали да мислим е умъртвяването на птиците. Малките производители осъществяват тази част от производствения цикъл обикновено ръчно, като най-сериозното им притеснение е как да се отече кръвта. За целта се използват фунии, в които се слага пилето с главата надолу, а опитен колач отрязва главите и оставя кръвта да се стича в нарочен канал.

При големите производители, които на ден трябва да обработят десетки хиляди птици, този процес е немислимо да не бъде механизиран. За целта се използват основно два метода – електрошок и т.нар. контролирана атмосфера.

При електрошоковия метод – птиците са окачени с главата надолу върху металните халки на движеща се конвейерна лента. Те се движат по протежение на производствена линия за зашеметяваща водна баня. Когато главата на птицата прави контакт с водата , електрическата верига между водата и скобата се затваря, което зашеметява животното. Транспортната лента след това премества птиците до механичен нож, която срязва големите кръвоносни съдове във вратовете им.

При т.нар. система на контролирана атмосфера, много пилета, кокошки и пуйки се умъртвяват чрез газ. Птиците остават в техните клетки и се поставят в газова камера, където те са изложени на смеси от въздух и газ, докато бъдат умъртвени. Този метод се счита за „по-хуманен“, тъй като избягва необходимостта да се подготвят предварително живите птици. Европейското законодателство разпорежда, че при използването на този метод – животните трябва да бъдат умъртвени, а не просто зашеметени.

Следващият етап на обработка е да се поставят птиците в специални центрофуги с вряла вода, при което пада над 99,5% от оперяването им. После конвейер ги отвежда към нов механичен нож, който ги изкормва, а специална тръба всмуква вътрешностите им.

Следва нова центрофуга с вряла вода и доскорошните птици потеглят към пакетажната машина.

 

(Visited 126 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)