Какви са здравословните ползи от какаото

Едно от най- добре познатите дървета на планетата е какаовото, растителният вид, от който произхожда какаото – и шоколадът. Въпреки че според някои хора cacao и cocoa са едно и също нещо, всъщност не е точно така.

[ad id=“263680″]

..

Cacao е дървото, а cocoa е продуктът, който се получава от него (не го бъркайте с coca, вечнозелен храст, от който се произвежда кокаин).След като се изсушат и ферментират ядливите части на какаовите шушулки и зърната в тях могат да се обработят, за да се направи какао на прах, какаово масло или шоколад.

Тъй като какаовите зърна са всепризнати за техните лечебни и афродизиачни свойства, древните Южноамерикански цивилизации са търгували с тях като с валута. Според слуховете Казанова им е бил голям почитател.

Здравословни ползи от какаото: Има много дискусии на тема свободните радикали и антиоксидантите, но доста хора все още не са наясно какво е значението на тези термини за здравето ни. Излагането на слънце, цигареният дим, замърсяването и токсичните химикали, като например химически торове и вредни храни, отделят свободни радикали в тялото. Те обаче може да се появят и в следствие на други фактори като стрес например, като ефектът им е разрушителен за здравата тъкан. Антиоксидантите в храната, която консумирате, обръщат този процес и помагат за предотвратяването на болести, като унищожават вредните свободни радикали.

[ad id=“225664″]

..

Тогава идва какаото. Суровото какао на прах съдържа повече от 300 различни химични съединения и притежава почти четири пъти по-високи антиоксидантни свойства от обикновения черен шоколад – повече от 20 пъти по-високи от боровинките. Налице са също протеини, калций, каротин, тиамин, рибофлавин, магнезий, сяра, флавоноиди, антиоксиданти и незаменими мастни киселини. Точната комбинация от всички тези елементи взети заедно служи, за да задейства естествено възникващите фитохимикали, които имат невероятни ползи за цялото тяло, като например понижаване на лошия холестерол, подобряване на сърдечната функция и намаляване на риска от рак.

Фенилетиламин или PEA е един от тях. Смята се, че големи дози от това вещество се отделят в мозъка, когато сме привлечени от някого, но освен това химикалите с естествени антистрес и болкоуспокояващи свойства, познати като невротрансмитери, стимулират секрецията на ендорфини и ни помагат да сме будни и съсредоточени.

Проучванията показват, че шоколадът влияе върху емоциите и настроението, като повишава нивата на серотонин, което обяснява защо прибягваме до него, когато сме потиснати и в мрачно настроение. Също така на помощ е и невротрансмитера, наречен теобромин, лек стимулант, който понякога се използва за лечение на депресия. Той освобождава веществото анандамид, което предизвиква чувство на еуфория вследствие на усещане за релаксация и удовлетворение.

[ad id=“218001″]

..

Тези от вас, които смятат, че шоколадът е вреден (би трябвало след като е толкова вкусен, нали?), бъдете спокойни: има само един грам захар в половин чаша сурово какао. Разликата идва от това, което се приготвя с него след това. За съжаление високата температура при преработването и рафинирането му с цел производство на различни видове какао и шоколад, разрушава микронутриентите в какаовите зърна заедно със здравословните им ползи.

Не само това, но и добавките като високо-фруктозен царевичен сироп, захар и частично хидрогенирани мазнини намаляват съдържанието на истинско какао, а млечните продукти всъщност блокират усвояването на антиоксидантите. Така че ако търсите хранителни ползи, обикновеният шоколад няма да ви достави много от тях. Източник: puls.bg

(Visited 78 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)