Какво се случва с тялото по време на сън?

Хората прекарват около 25 години от живота си в сън. Това е времето, в което тялото възобновява силите си, регулира хормоните и метаболизма, а мозъкът се чисти от токсини. Здравият сън протича по определен начин при повечето хора и представлява повтаряне на един цикъл от четири стадия няколко пъти през нощта. Процесът е описан от специалист пред „Хъфингтън поуст“, цитиран от „Дневник“.

[ad id=“263680″]

image0 (9K)

Цикълът на съня трае между 90 и 110 минути, което прави между четири и пет ротации при препоръчителното количество от 7-9 часа при възрастните хора. Той е разделен на четири стадии.

[ad id=“225664″]

Първият стадий настъпва в първите 5 до 10 минути от заспиването. Мускулите започват да се отпускат и са възможни спазми. Такива сепвания като чувството за рязко пропадане се наблюдават предимно при хора с нередовен сън и са по-чести при децата, а с възрастта намаляват. Причините за появата им са много като прекаляване с кофеина, тевожност и стрес, макар че понякога са просто спонтанен отговор на тялото към загубата на контрол.

В този стадии движението на очите под клепачите е бавно и плавно.

Вторият стадий заема около половината от цикъла на съня и трае между 45 и 50 минути. Ако човек е събуден по време на този етап обикновено е много дезориентиран. В този стадий дишането, мозъчната дейност и сърцебиенето се забавят, температурата на тялото се понижава, движението на очите спира.

[ad id=“263680″]

Третият стадий е стадият на дълбокия сън, който трае около 20 минути. Точно в този момент започва същинското възстановяване на тялото.

Мозъчните вълни стават много бавни и на равни интервали, мускулите и тъканите заздравяват, регулират се хормоните и веществата в различните системи, кръвното налягане спада. Затова дълбокият сън е особено важен за хора, които се възстановяват от болест или спортуват активно. Това е и моментът, в който мозъкът се освобождава от токсините, възпрепятстващи когнитивните функции. В тази фаза най-често възникват епизодите на говорене и ходене по време на сън. В същото време е изключително трудно човек да се събуди докато е в нея.

Четвъртият стадий – стадият на бързото движение на очите – също продължава около 20 минути. Мозъчната дейност рязко се ускорява и започва сънуването, но в същото време мускулите се прализират и възпрепятстват всякакво умишлено движение на тялото. Дишането и сърцебиенето се ускоряват отново.

Накрая на този етап цикълът започва отново. В този момент човек много лесно може да се събуди.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!