Какво свързва Ренета Инджова със Стара Загора?

Младата Ренета Инджова е демонстрирала като манекен моделите на майка си в Окръжния народен съвет в Стара Загора.

„Желязната лейди“ на българската политика, както стана известна Ренета Инджова за краткия си престой на високите етажи в държавата ни, остана в най-близката ни история със спомена за размах в работата и твърда ръка в решенията си. Тя беше служебен премиер на България от октомври 1994 до януари 1995 година и е единствената жена министър-председател до момента.

image0 (9K)

Става популярна с крутите мерки, които предприема срещу престъпността.
Ренета Инджова Инджова е родена на 6 юли 1953 г. в Нова Загора. В Стара Загора обаче е минала немалка част от живота на нейното семейство. Майката Низик е арменка и дълги години е била една от най-известните шивачки в града под липите. Спомням си и от разказите на моята майка, че беше събитие да се уредиш някоя от трите арменки Франц, Низик или Катажан да ти ушие нещо. Те бяха черешката на тортата в частния шивашки бизнес в онези години, разказва старозагорката Мария Стефанова в интервю за „Шоу”.

Естествено е моделиерката ревностно да се е грижила за гардероба и на дъщеря си. А младата Ренета на няколко пъти е показвала тоалетите, изработени от майка ѝ, на модния подиум. За това свидетелства Мария Стефанова и описва Инджова така:” Видях я като премиер да приема военния парад, най-напред я познах по походката. Походка като нейната наистина се запомня. Такава беше и когато представяше новите модели на майка си в залата на Окръжния народен съвет в Стара Загора. Хипнотизира хората и събира всички погледи върху себе си. За кратко беше манекен, но много от по-възрастните старозагорци я помнят още.”

След като напуска политиката, Ренета Инджова специализира бизнес и административно управление във Фондация “Айзенхауер”, САЩ през 1995 г/
През същата година на местните избори се кандидатира без успех за кмет на София.
През 1996 г. през септември се кандидатира за президент, но ЦИК отказва регистрация на двойката Инджова – ген. Цоков.
През 1997 г. Инджова учредява Движение за истински реформи /ДЕР/.
Живее за известен период в САЩ.
През 2001 г., подкрепена от ДПС, участва в първия тур на изборите за президент и получава 4,92%.
Работи известно време в Щатите и отново се завръща в България.
През 2011 г. е отстранена като финансов директор на частната болница „Токуда“ без предизвестие и без мотиви.
През 2012 г. встъпва в длъжност председател на Националния статистически институт.

Ренета Инджова обича много да чете и особено философски книги. Затова често отговаря на журналистически въпроси и с притчи. Любимата ѝ книга е „Името на Розата“ на Умберто Еко. Празнува 60-ия си рожден ден през 2013 нетрадиционно … в библиотека.

(Visited 422 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!