Какво трябва да знаем за летите джанти?

Разновидностите на летите джантите не са само да се изфукате с тях. Летите джанти са много по-приятни за окото от стоманените, но далеч по-важни са техните възможности и функционалност.

[ad id=“225664″]

Характеристики, на първо място поставяме тегло и здравина. Лятата джанта е доста по лека от стоманената с разлика от 20 до 50%.
Това означава, че автомобила ще се движи по-леко, заради по-ниската т.н. „неподресорена“ маса – теглото на колелата, спирачните механизми и всичко което „виси“ под окачването. Ако то е по-леко, толкова по-бързо и качествено ще се погасяват вибрациите и колебанията на купето, което пък от своя страна означава доста по-плавен ход на колата и по-добри динамични качества.

image0 (9K)

Лети джантиЛетите джанти се добиват не от мекия чист алуминий, а от неговите сплави. Техните свойства са със следните предимства, по-добре издържат на удари от стоманените и по-успешно запазват формата си. Ако не се броят извънредно големите дупки и яките удари които може да намерим само в България, алуминиевите джанти на практика са вечни, а колкото до одраскванията те лесно се премахват като се полират.

Ако ударите джантата и я повредите сериозно, по-добре е да не се ремонтира. защото алуминиевата джанта минава през термообработка, а всички последващи удари и репаратури на увредените джанти чрез деформация, създават в материала им микропукнатини, които могат да предизвикат счупване на джантата по време на движение.

[ad id=“263680″]

Ако много искате да притежавате по–здрави джанти, тогава изберете ковани, които също се правят на базата на алуминий, но по метода на горещото пресоване. Този тип джанта е още по-здрава и по-лека от стандартно лятата алуминиева.

При удар кованите джанти не се напукват, а се деформират, което прави ремонта им възможен. Проблемът е че, при кованите джанти не могат да се изпълнят всички дизайнерски решения и затова външността им е по-грозна, и за сметка на това са и по скъпи с 20–30%.

При покупка на алуминиеви джанти трябва да се търси точно съответствие на диаметъра им, ширината, броя и диаметъра на разполагане на дупките за закрепване. По възможност да са от лицензиран производител. Задължително след покупката е балaнсирането на всяка джанта с гумата върху нея.

[ad id=“238430″]

Лети джантиИ не на последно място внимавайте – болтовете или гайките им за закрепването им са различни от тези за стоманените джанти! Никога не използвайте старите от стоманените, защото са по-малки и лесно и бързо се впиват в алуминия, а от там следва предпоставка за катастрофа, поради изхвръкване на джантата!

И още един полезен съвет: Информирайте застрахователната си компания, че сте сложили лети джанти на автомобила си. Те няма да променят цената по застрахователната ви полица заради тази причина, но е важно да знаят и да го отразят в застрахователната полица.

Източник: http://autobg.eu/

(Visited 14 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!