Защо стотици наши шофьори са блокирани на пристанища в Италия?

Между 700 и 900 шофьори на камиони са блокирани на италианските пристанища Бари, Анкона и Бриндизи. Поради стачката в Гърция международните фериботни връзки все още не са възстановени и превозвачите ще трябва да останат по пристанищата в Италия най-рано до сряда.

Това съобщи за „Дарик“ Александър Стамболийски от Съюза на българските транспортни работници. Само в Бриндези има около 300  камиона, които чакат вече трети ден фериботите да заработят.

„Това са шофьори на камиони, но освен тях има и туристи с автомобили, които чакат да бъдат пуснати корабите от гръцка страна. Имам информация, че първите кораби ще тръгнат от Италия в сряда сутринта, евентуално. Така престоят на пристанището ще стане пет дни“, съобщи Стамболийски. Той алармира: „В момента никой не обръща внимание на тези хора, защото не са нито в България, нито в Гърция. Те стоят там и чакат“.

В района на гръцкото пристанище Игуменица също чакат много български камиони.

Първите фериботи от Италия към Гърция ще тръгнат най-рано в сряда сутринта. Не се знае обаче дали всички камиони ще бъдат превозени тогава. Възможно е част от тях да останат за четвъртък, съобщиха превозвачи.


image0 (9K)