Великият Кан Крум

От „1000 причини да се гордеем, че сме българи“

№ 531

Кан Крум (? – 13.04.814) е известен със своето законодателство, привлякло вниманието на бележити световни мислители и драматурзи като Монтен, Корней, Франсоа Рабле. Канът е прототип на Просперо от “Бурята” на Шекспир, както и един от героите в първата пиеса с гражданска тематика в Германия “Лъв Арменеца”, написана от Грифиус в средата на XVII в.

[ad id=“225664″]

Законите на Крум осигуряват морално-политическо единство на прабългари и славяни, създават вътрешен стабилитет на държавата, допринасят за общественото и икономическо развитие на страната. Българският владетел е първият законодател в целия славянски свят. По време на управлението му България е мощна държава, включваща цяла днешна Румъния и източната половина на съвременна Унгария, граничеща с владенията на франкския император Карл Велики.

[ad id=“263680″]

Благодарение на изключителните му качества на военачалник, под негово лично предводителство българските войски успяват през 811 г. да разгромят 60 000-на византийска армия във Върбишкия проход, където император Никифор I Геник намира смъртта си. Само две години по-късно българските войски извоюват нова голяма победа при Версиникия над византийските войски. Победите на кан Крум променят съдбата на Европейския югоизток. Политическата и военната инициатива е изтръгната от ръцете на Византия и преминава към Крум и приемниците му до цар Петър, следвайки неизменно неговата политика за отнемане на нови земи от Византия, населени с български славяни.

(Visited 47 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!