НАЙ-НОВИ:

Кацнал на скала, Гложенският манастир наподобява замък

glojenski manastir1

Той е сред най-интересните манастири в България. Намира се в Стара планина, близо до село Гложене, община Тетевен. Разположен е на около 60 километра от Ловеч и на около 212 северозападно от Стара Загора.

[ad id=“263680″]

Носи името на Свети Георги Победоносец.

За разлика от останалите български манастири, които са закътани, Гложенският е „кацнал“ на висока скала. Гледан отдалеч наподобява замък, и дори понякога е наричан така. До него се стига по тесен, но невероятно живописен асфалтов път.

-->

glojenski manastir8

Според непотвърдени данни той е основан в началото на XIII век, през 1224 година , и е реконструиран през XV—XVI век. Легендата разказва, че манастирът е построен от киевския княз Георги Глож. Той е основал и дал името и на село Гложене.

Архитектурен план на сградата е като този на манастирите в Атон. Поради това, както и поради разположението му върху възвишение, обителта много наподобява на тези в Света гора.

В края на XVI и началото на XVIIвек в Гложенския манастир се преписват ръкописи от миряни, подготвени в близкия Етрополски манастир.

Повечето старопечатни книги в манастира датират от XVIII в. и са украински. Запазени са няколко поменика с имена на поклонници-дарители от XVIII-XIX век.

[ad id=“225664″]

-->

Монашеските килии са строени през 1858.

Манастирът е бил любимо място на Васил Левски. Скривалището му се пази и до днес.

Старата църква на манастира вероятно е строена през XVI век. В нейните стенописи фигурират дарители от Тетевен, чиито имена се срещат в помениците на Зографския манастир от XVII век. Чирпанското земетресение от 1928 нанася силни повреди на старата църква, и тя е съборена. Изградена е нова, в която е запазен старият иконостас.

В Гложенския манастир е изложено копие на старинната икона „Свети Георги Победоносец“.

Понастоящем манастирът е действащ паметник на културата и е част от Ловчанската епархия. Панорамата, откриваща се от него е невероятно просторна и красива.

Гложенският манастир предлага настаняване както в общи помещения, така и в самостоятелни стаи. В него има и заведение за хранене.

glojenski manastir5

Посетете го – ще ви хареса!

glojenski manastir3glojenski manastir4glojenski manastir7glojenski manastir6 ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови