Килии за класа, не за партийна раса

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Южна поща”, бр. 1, 1990 г.
КИЛИИ ЗА КЛАСА, НЕ ЗА ПАРТИЙНА РАСА
„СОЦИАЛИЗЪМА” В ДЕЙСТВИЕ
„Разгърнатото жилищно строителство” в градовете по времето на т. нар. „социалистически възход” може да се сравни само с „доброволната колективизация” на земята в селата.
След отнемането на земята от селския труженик започна „социалистическата индустриализация”, индустриализация на всяка цена. Градовете се препълниха от довчерашни селяни, оставили къщи, имот и 30 стотинки „трудоден” на село, за да се влеят насила в армията на пролетариата, чийто „авангард” бе естествено БКП. Запушиха комините на гиганти заводи, които уж произвеждаха всичко – от едноръки роботи и тенджерна електроника до кремиковско тенеке и желязо. А клинци за подкови внасяме от Швеция…
Този насила създаден пролетариат (защо не бяха живи Маркс и Енгелс да го опишат и пак да го окайват?) в градовете се натъпка по тавани и мазета да живее и строи ”завод на живот, с яки бетонни стени”, както пееше поетът (добре, че не е жив, за да види какви резили станаха…).
Тогава лидерите на партийната олигархия, „Новата класа”, както сполучливо я охарактеризира Милован Джилас, водени от безстрашния партизанин и писател Янко, бяха осенени от една почти мистична мисъл и идея: „Строителството – всенародно дело!”. Набързо бяха внесени домостроителни комбинати от съветски произход, отказани от страни от „Третия свят” поради своята неефективност.
Като гъби след дъжд започнаха да никнат бетонно-панелните жилищни казарми. А номенклатурната партийна върхушка почти вече беше се приютила в жилищни блокове, строени по т. нар. „класически начин” – с тухли и керемидени покриви в многостайни апартаменти. Там понятието „боксониера” е непознато!
Жилището стана обект на най-безсрамно, хайдушко ограбване на обикновения гражданин от „социалистическата”, „народната” държава. Реална ли е цената на апартаментите, които почти всички чакат с десетилетия? Това и Ванга не може да разгадае! Защо с нормативен акт, допълващ закон – на жилищните блокове се дава гаранция 50 г., а на къщите – 60-100 г… Значи една уж стара къща е по-скъпа (но не и при оценката за отчуждаване) от един апартамент, та такава гаранция й се дава.
Жилището – тази любов и мечта на българина – стана обект на мръсни, кални и недостойни спекулации. Колко собственици бяха ощетени (а собствеността уж се гарантира от т. нар. „социалистическа” конституция). Колко къщи бяха съборени мимо волята на хората, строили ги с желание и мерак? А в същото време колко „активни борци” получиха апартаменти там, където пожелаеха? Да не говорим за техните деца, внуци, правнуци и прочие. Колко партийни номенклатурчици си избираха етажа, апартамента, изложението и прочие – където си искаха?
Драги читателю, варвам, че ще ме запиташ: „А защо няма факти от Стара Загора?”. Прав си – но ако изложа всичките факти – няма да ми стигнат няколко вестника като този!
А факти, фактчета – бол. Зад тях стоят редом един до друг – от бивши кметове, бивши първи и само секретари на бивш ОК на БКП, бивши председатели на бивш ОНС, бивши секретари на бивш ОК на БКП, бивши и настоящи директори… и се стигне чак до края на номенклатурната верига (не затворническа!) – една домакинка на общината (самотна жена), която „купи” гарсониера, гдето беше настанено младо семейство с тригодишно дете и пеленаче (а те трябваше да го купят от собственика по силата на един социалистически „закон”…).
Уважаеми читателю, аз само повдигнах крайчеца на завесата и те оставям сам да доогледаш и поразмислиш (а вярвам, че по-добре можеш да го сториш от мен!) повече върху това, което коку-що прочете. Размишлявай в своята уютна бетонно-панелна килия (дано е без „течове”) и си прави изводи. Защото в своите райски гнезденца (на 100 и повече квадрата) партийната номенКЛАТУРА (активна или не активна, пенсионирана или деполитизирана, декомунизирана или деживковизирана) трескаво размишлява (след грандиозното срутване на панелената сграда на социалиЗЪМА) как и с какви ефектни уюни да спечели изборната борба със Съюза на демократичните сили по стария терк – с 99,9999999… процента.
Симеон МАЙНАЛОВСКИ

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

От днес: Билетите по някои линии на БДЖ скачат с 20%

Разходите на дружеството драстично са се увеличили...

30 минути ago

Валежите се завръщат в сряда

Днес температурите ще са от 21 до 27 градуса...

44 минути ago

След успеха на второто издание на WorkIn Stara Zagora, следва продължение

След успеха на второто издание на WorkIn Stara Zagora, следва продължение, съобщиха за ЗАРАТА Две…

един час ago

„Лудия човек“ с резачката. Какво се случва с Аржентина след избора на Хавиер Милей

Той е на власт от 5 месеца и се опитва да овладее гонеща 300% инфлация…

един час ago

От „Мама и Аз“ питат Радев: С какво пречим на държавата?

Според лечебното заведение "държавният глава е започнал кампания"...

един час ago
image0 (9K)