Categories: Култура

Кметът Галина Стоянова: Чудомир е жив и той е необятна Вселена

С тези думи кметът на Община Казанлък откри 23-те „Чудомирови празници“ – 2016. Галина Стоянова изрази радостта си, че тази година тържествата започват именно от дома на Чудомир, в който е описал „нашенците“ от родния край. В празничната си реч в Литературно-художествен музей „Чудомир“ кметът на Община Казанлък Галина Стоянова отбеляза, че младежкото присъствие е особено силно в тазгодишния престижен форум. Тя подчерта, че без поуките на Чудомир младите не могат да бъдат такива, каквито искаме. „Надявам се през следващите години да успеем да убедим Министерството на образованието и науката, че Чудомир има своето място в българските учебници“ – заяви Галина Стоянова.

Откриването на празничните дни започна в двора на къщата на Чудомир с минута мълчание и поднасяне на цветя в памет на големия творец. По-късно гостите се насладиха на изпълненията на ученици от СМУ „Христина Морфова“ с преподавател Йордан Вълчев, танцова двойка на клуб „Киара – Н“ и деца от Театрална студия при НЧ „Братство“ – Енина. Изложба акварел „Пейзажистът Чудомир“ откри  доц. д-р Галина Лардева, доцент по История и теория на изкуството в АМТИИ Пловдив. Тя изрази възхищението си от брилянтните пейзажи на големия художник, познат повече като автор на шаржове, скици и рисунки и определи представяната колекция като бижу.

В първия ден от 8-дневната разнообразна артистична програма културните събития продължиха с връчване на наградата за къс хумористичен разказ на вестник „Стършел“ и откриване на  XV театрален фестивал „Комедийният хит на сезона“ в НЧ „Искра“. Театралната постановка „Госпожа Министершата“ на  Драматичен театър „Гео Милев“, Стара Загора под режисурата на Йосиф Сърчаджиев гостува за първи път на казанлъшка сцена.

Красимира Янкова

Share
Published by
Красимира Янкова

Recent Posts

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

19 минути ago

Хамас показа двама заложници

Пуснаха видеозапис...

27 минути ago

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца...

29 минути ago

България и Турция продължаватдебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

32 минути ago

Костов намекна за оставка, ще решават с ръководството

Ако има нужда от треньорска смяна, ще е направим, заяви той...

един час ago

Костадин Ангелов: Рано е да говорим за коалиции

Зрелите формации говорятслед изборите...

2 часа ago
image0 (9K)