Кои храни не трябва да се смесват с картофи?

Картофът е представител на въглехидратните храни. Това означава, че картофи не трябва да се смесват с храни, които изискват киселинен храносмилателен сок, а такива са белтъчините. Към тях се включват яйца, месо, сирена, млечни продукти и риба.

Кои са добрите възможности сред останалите храни за съчетание с картофите?

Най-напред това са тези, които са от едно семейство с тях. Както и всички други, които принадлежат към въглехидратните храни. Важно е да се знае, че този тип храни могат да се комбинират помежду си, за разлика от белтъчините, за които правилото не важи. Затова хлябът, тестените изделия, оризът и зърнените култури, съчетани с картофи, не са лоша идея за едно ястие.

Все пак най-добрият приятел на картофите в едно блюдо със зеленчуците. Те помагат на храносмилането, като дават важни ензими и минерали на организма.

Правило, което трябва да се запомни, е, че картофите са основен хранителен продукт, а зеленчуковата салата – вторична храна, тъй като плодовете и зеленчуците са двете групи храни, които не спадат към основните. Съотношението в количеството трябва да бъде 30 процента за основен продукт и 70 процента за вторичен.Плодовете не се ядат заедно с картофи, което правило важни и за всякакви други храни.

Когато готвите картофи, не правете това:

Обикновено хората заливат картофите със студена вода, поръсват ги със сол и ги слагат да се варят. В този случай в процеса на обработка се губят почти всички хранителни вещества. Правилното варене предполага суровите картофи да се пуснат във врящата вода и да се осолят чак когато омекнат.

Пресни картофи, независимо дали са измити или обелени, се слагат във вряща вода и се оставят на умерен огън за 15-20 минути.

Стари картофи задължително се варят, без да се белят. Картофената кора задържа всички полезни вещества и когато се обели, витамините остават в сварения картоф. За да стане мек, ароматен и още по-вкусен, картофът е добре да се вари в смес от вода и малко мляко. Съотношението е четвърт мляко на литър вода. Ако се нареже лук и се добави и масло в течността, този зеленчук надминава и най-добрите очаквания.

(Visited 10 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!