Кои области са с най-високи заплати

Враца се оказва най-богатата област извън София по нива на доходи, а Видин не е последна по заплати. Сега първенството по ниски заплати води Благоевград.

Голямата разлика между регионите в нивата на заплатите става все по-голяма. Най-новата статистика на НСИ показва парадокси, предава bTV.

За юни средната работна заплата бруто е 1253 лева, изчислява НСИ. Нетно доходите са около 1000 лева.

image0 (9K)

София и Благоевград са на двата полюси по отношение на най-висока и най-ниска заплата – съответно 1730 лева и 800 лева.

София – област все още води по най-високи  доходи, следвана от Пловдив, Стара Загора, Варна, Габрово, Русе и Враца.

Най-ниски са в Хасково, Смолян, Кюстендил, Сливен, Плевен, Монтана и Видин.

Причината във Враца да са едни от най-високите заплати е АЕЦ „Козлодуй”. Там работят повече от 3500 души, или 10% от работещите в областта. Средната работна заплата там е 3000 лева.

Същата е ситуацията и в Габрово. Там 3200 души работят в завода „Идеал Стандарт” – отново 10% от всички, наети в областта.

В област Стара Загора работят 10 000 души в ТЕЦ „Марица Изток”. Средната работна заплата там е над 2000 лева.

Статистиката показва и каква е средната заплата по професии. 3274 лева е в сектор медии и информационни технологии. 2096 лева в сектор финанси и застраховане, и 2072 лева в енергетиката.

„Благоевградска област е една от областите, в които селските общини са повече от 50%. Това обяснява и ниските доходи там”, коментира Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика.

„Тази картина не е нова. Благоевград сравнително традиционно заема последните места. Затова когато се говори, че Югозападът е много богат, трябва да се има предвид, че това е София. В Благоевградско средната заплата е такава, защото имаме множество шивашки цехове, където заплащането е ниско”, обясни Ваня Григорова, експерт на КТ „Подкрепа”.

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!