Кексът и гладът

Конфитюр от череши – как да го приготвим?

Черешите са богати на флавоноиди, които са важни за имунната система. Черешите облекчават болката в ставите и предпазват от очни заболявания.

Освен че са подходящи за десерт, черешите служат и за направата на много вкусен конфитюр. Той е чудесна добавка към неделните закуски и се използва за заливка на палачинки или мекици.

Как да приготвите конфитюр от череши?

Необходими продукти:

1 кг череши

500 г захар

1/2 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Преди да ги измиете обилно с вода, накиснете ги за 20-30 минути, за да се изчисти напълно от използваните пестициди. Почистете дръжките и костилките.

Сложете ги в голяма тенджера и поръсете равномерно със захарта. Оставете черешите в хладилника за 7-8 часа, след което са готови за варене. Първоначално се варят на умерена температура докато захарта се разтопи, след което се намалява и се бърка периодично. Ако се образува пяна по време на процеса, внимателно се отстранява.

За да разберете дали сте постигнали нужната консистенция, сложете една капка от сместа върху суха чиния и прокарайте през нея лъжичка. Ако се получи пътечка, значи конфитюрът е готов. 3-4 минути преди да приключите с варенето, добавете лимонената киселина и отново разбъркайте.

Още докато е горещ разпределете го в малки бурканчета, които се обръщат с капачката надолу веднага след като се затворят. След като изстинат напълно, те могат да се приберат на проветриво място на съхранение.

Румяна Иванова

Аз мога

Share
Published by
Румяна Иванова

Recent Posts

Мода за пролетта – как да носите блуза с щампа?

Графичните модели са все по-популярни...

2 часа ago

11 закона за силата, които всеки трябва да знае

Избягвайте нещастните и хората без късмет...

3 часа ago

Дарение за българите в Албания възпали македонистите

Българският флаг бил провокация...

4 часа ago

Ливърпул показа новия екип – ремикс на легендарния от 1984

Същата година момчетата на Джо Фейгън спечелиха КЕШ...

5 часа ago
image0 (9K)