Кръстец ли е гарата с най-висока надморска височина в България?

Гара Кръстец
Гара Кръстец

Много хора погрешно смятат, че гара Кръстец е с най-високата надморска височина в България. Тя е разположена на 866,553 м. А много по на запад, в северните разклонения на Осоговската планина, в географска област Каменица,в непосредствена близост до границата се намира гара Гюешево, която е на височина 945 м и всъщност тя води класацията за най-високо разположена жп гара у нас.

Жп линията е строена през 1910 г. С просто око се вижда, че повечето траверси са отпреди век – дървени, изгнили и разцепени. Някои от седемте тунела, копани ръчно в началото на ХХ век, редовно се наводняват и затлачват. Влаковете се движат с максимална скорост 20км/ч.

image0 (9K)

Сега има предложение влакът до Гюешево да не е пътнически, а панорамен, но самите жепейци не са съгласни. Припомнят, че от десетилетия на най-високо междудържавно ниво се говори за жп линия София – Кюстендил – Скопие. А тя минава през Гюешево.

Съседите строели жп линия при Крива паланка, цялата линия от Беляковци до Скопие – 55 километра, щели да я завършат през 2035 г., пишат наши и чужди издания.

(Visited 708 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!