Categories: България

Кунева: Два са критичните учебника – букварът за първи клас и историята за пети клас

Кунева: Ако отложим реформата, отлагаме бъдещето на децата

Ако се отложи Законът за предучилищно и училищно образование сега, това означава, че отлагаме дългоочакваната образователна реформа, в крайна сметка отлагаме бъдещето на децата. Това заяви в парламента вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на въпрос на Михаил Миков за политиката по отношение на средното образование през 2016-2017 г. и внесеното от БСП предложение действието на новия закон да бъде отложено с една година.

Министър Кунева обясни, че следващата учебна година ще започне със старите учебници. Натрупаното забавяне прави невъзможно провеждането на процедурите по съставянето, оценяването, отпечатването и разпространението на новите учебници за I и V клас до 15 септември, обясни тя.

Два са критичните учебника – букварът за първи клас и историята за пети клас, за всички останали предмети ще се ползват и сега действащите учебници. Направихме фокус групи с учители и ученици, както и експертни анализи, разговаряхме със стотици учители. Изводът от тези мерки е да направим приложения към учебниците.

Те ще се ползват до ноември 2016 г., когато издателите обещаха да са готови учебниците. В първите две седмици на срока се прави преговор, за времето до новите учебници ще има предвидени материали, обясни министърът. Тя добави, че учителите ще се справят с необходимата подкрепа на министерството. Заделени са средства и хора, които ще правят обучения, ще работим цяло лято, заяви още вицепремиерът Кунева.

Макар в новата учебна програма да има нововъведения по отношение на изучаването на реда на буквите, Кунева посочи, че буквите в крайна сметка са едни и същи. Нека да не забравяме, че букварът се ползва само през първия срок докато се учат сричките, а през втория срок първокласниците вече използват читанката. Гарантирам, че в края на I клас децата ще могат да четат, каза министър Кунева.

Arhiv

Recent Posts

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

46 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

47 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

53 минути ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

55 минути ago

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

един час ago
image0 (9K)