Ленин броди из Хасково около рождения си ден!

Известният хасковски актьор Стефан Цирков разтуптя сърцата на старите партийци. Повечето от тях веднага намериха прилика между артиста от „Под прикрие“ с Владимир Илич Ленин, информира „Хасковска Марица“.

Причината е, че последните дни Цирков напълно си е променил дрескода. Ходи в костюм, нахлупил каскет на главата, досущ като Вожда на пролетарската революция в Русия.
Хасковлии веднага се изкодошиха, че актьорът напомня на Ленин от снимките, когато пуска Априлските тезиси, в които обоснова стъпките, за да успее една уж пролетарска революция. Те излизат на 17 април 1917 година, половин година преди оръдията на крайцера „Аврора“ да провъзгласят началото на болшевишкия преврат.
Любопитното е, че хасковският Ленин е един от основателите на СДС в Хасково и водещ на първите митинги на сините под Ямача.

Днес, 22 април се навършват 145 години от рождението на Владимир Илич Улянов, по-известен като Ленин. Той е руски и съветски политик и държавен деятел, революционер и един от главните организатори и ръководители на Октомврийската революция.

Той е от руско-еврейско-чувашки произход. Създател е и водач на Руската социал-демократическа работническа партия (болшевики), известна повече като болшевишката партия, създател на Третия комунистически интернационал и на първата социалистическа държава в света, първият министър-председател на Съветския съюз и създател на идеология, останала в историята с името марксизъм-ленинизъм. След Октомврийската революция е водач на Руската съветска федеративна социалистическа република, а от 1922 – де факто лидер на СССР. Обявен е от списание Тайм за една от стоте най-влиятелни личности на 20 век.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)