LNG терминалът край Ревитуса удвоява капацитета си в края на август

LNG терминалът край Ревитуса удвоява капацитета си в края на август

Снимка: Bloomberg LP

image0 (9K)

В края на август терминалът за втечнен газ край гръцкия остров Ревитуса ще удвои капацитета си за съхранение, коментира гръцкият енергиен министър Костас Скрекас в Twitter. По този начин ще се отвори още капацитет за регазификация на съоръжението, пояснява още той, след като инспектира работата по проекта.

Атина предприе спешни мерки, за да гарантира енергийната сигурност на страната при спиране на доставките на руски газ, уточни още Скрекас пред журналисти по време на тази инспекция, допълва гръцкото издание To Vima.

Още по темата

Основната част от втечнения газ, който ще бъде получен допълнително, ще бъде насочен към газоцентралите за производството на електроенергия. „Defsa предприе всички необходими действия“, допълни още той.

Терминалът за втечнен газ се управлява от гръцкия мрежови оператор Defsa и беше пуснат в експлоатация през 1999 година. Капацитетът му за регазификация е около 5,3 млрд. куб. метра годишно. Капацитетът за съхранение преди разширението е 225 хил. куб. метра. 

В Средиземно море има 28 големи терминала за втечнен газ. Тяхната роля стана ключова на фона на ограничените доставки на руски природен газ. Затова и слотовете за разтоварване са разпродадени от месеци и в момента желаещите да разтоварят танкер преговарят с търговци на газ.

Гърция също залага на терминалите за втечнен газ, за да гарантира своята енергийна сигурност и в момента строи още два – край Александрополис и край Коринт. За тези проекти са вложени около 740 млн. евро. България няма възможност да изгради терминал за втечнен газ на своя територия, тъй като в Черно море не могат да влизат танкери, пренасящи втечнен газ, през Босфора. Но „Булгартрансгаз“ купи дял от строящия се терминал край Александруполис.

Очакванията са, че с разширяването на капацитета на „Ревитуса“ ще бъдат обявени и нови търгове за разтоварване на танкери. Това би дало възможност на България да резервира слотове, които да използва за доставки на втечнен газ през следващите месеци.

Припомняме, че кабинетът „Петков“ съобщи за договорени седем танкера с втечнен газ с един от най-големите американски доставчици – Cheniere, но от служебния кабинет отричат наличието на подобно споразумение и смятат през следващата седмица на свой ред да обявят търг за краткосрочна доставка на втечнен газ. Служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков пък заяви директно пред „Нова телевизия“, че по-изгоден от руския газ за България няма.

https://www.investor.bg/….

(Visited 35 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!