Любов Миронова: Дайте на децата си свобода за движение и да бъдат независими

На фестивала “Здравей, Здраве”, който се проведе на 16-17 април в Пловдив, педагогът и обучител Любов Миронова изнесе лекция на тема “Създаване на здравословна среда за деца – физическа, психическа и емоционална”. Представяме ви резюме на темата и видео материал от самата лекция.

В своята тема Любов Миронова подчерта, че до седемгодишна възраст за детето е най-важно да се движи и да се научи да координира движенията на тялото си. Колкото по-сръчно е детето, толкова по-умно става. Плетенето и чистенето на орехи например много помагат на детето да започне да пише по-лесно. Колкото повече дейности децата извършват с ръцете си, толкова по-успешно ще протече образованието им.

Любов Миронова дава препоръки за това каква трябва да бъде една детска стая – тя трябва да е светла, семпла, просторна; да има памучни пердета, а не щори, защото така хигиената се поддържа по-добре и не се наслоява прах; да дава усещане за свежест и уют; всеки елемент от обзавеждането да има ясен смисъл.

Пространство и независимост за детето

В периода 0-7 години децата трябва да могат да се самообслужват. Пространството, в което растат, трябва да осигурява възможност за движение, катерене, свободна игра и трябва да им помага да могат сами да си измият ръцете, сами да отидат до тоалетна. Целта на майката е да може детето да се справя само и нуждата от нейната намеса за основните потребности на детето постепенно да отпадне.

В този период на развитие детето има нужда от сигурност. Средата, в която то се развива, трябва да е добре обезопасена до толкова, че майка му да е спокойна, ако се наложи да го остави само в стаята. Най-добрият начин да прецените дали стаята е безопасна, е да застанете „на четири крака“, за да виждате средата така, както я вижда детето. Преглеждайки едно пространство от перспективата на дете, разбирате колко е различен за него светът.

Подът, ъглите и леглото в стаята на детето

Тъй като детето прекарва първите седем години от живота си предимно на земята, за него е най-добре подът да е дървен. Дървеният под, освен че е топъл, успокоява децата. По възможност ползвайте паркет или дюшеме. Другите варианти са трислоен паркет или ламинат, но той е студен и на него задължително трябва да се сложи достатъчно дебело одеало. Вместо килим, за да е уютно и меко на пода сложете памучно одеяло. Това е най-добрият вариант, тъй като килимът се пере рядко и събира акари, докато одеалото може да се пере достатъчно често. Също така то е допълнителна форма на игра. Важен елемент от детската стая са ъглите и ръбовете – те трябва да са обрани и „омекотени“.

Матракът е важен за детето толкова, колкото и за възрастния човек. За да има детето от 0 до 7 г. пълноценен сън, Любов Миронова съветва родителите да му осигурят кокосов матрак. За деца над 7-годишна възраст матракът трябва да бъде противоалергичен, противоакарен и ортопедичен. Матраците се слагат на обратно напрегнати ламели от дърво, обикновено бук. Всяка седмица матракът се обръща на другата страна, за да диша.

И за детето, и за майката е добре то да спи в отделно легло тип кошара, максимално приближено до спалнята на родителите. Така всички ще могат да осъществяват контакт помежду си, когато е нужно, а в същото време родителите ще имат достатъчно пространство и спокойствие за пълноценна почивка.

Мебели и обзавеждане

Добре е мебелите да са прости по дизайн, стабилни, изработени от дърво и цветът им да е бял. Белият цвят е универсален и за момичетата, и за момчетата. Освен това пасва на всички цветове, в които бихте могли да боядисате стените на стаята, както и на завесите. Ръбовете на мебелите е добре да са обрани, с цел безопасността на детето. Чудесно би било, ако всяка мебел в детската стая е на колела – така стаята ще бъде подвижна, удобна за модифициране и по-забавна.

Вместо гардероб, сложете скрин за дрехите на детето, тъй като те са твърде малки, за да висят на закачалки в гардероб. Освен това гардеробът излишно заема място и въздух в стаята. Върху скрина може да сложите постелка за сменяне на пелени. А вместо нощно шкафче може да ползвате столче. Многофункционалността на мебелите е удобна и за родителите, и за детето.

За играчките е най-добре да си обособите специален склад, който да не се намира в детската стая. В това помещение може да сортирате играчките на детето и да ги подредите в кутии. Всяка седмица вадете по една кутия. Когато играчките омръзнат на детето, помолете го да ги прибере в кутията и веднага след това му дайте нова кутия. Така детето ще забравя какви играчки има и всеки път ще се изненадва, а освен това бързо ще се научи да ги прибира. Сложете в стаята на детето етажерка, за да си подрежда там играчките.

В периода 0-7 години за едно дете е важно да има детска къща. Любов Миронова съветва да направите къща от маса и чаршаф отгоре, отново с оглед многофункционалност и удобство. Може да сменяте чаршафи с различни цветове в зависимост от нуждите на детето. Например ако е пасивно, унило – сложете червен чаршаф. Ако е твърде емоционално – сложете зелен чаршаф.

Би било чудесно, ако за детето на възраст между 0 и 7 години можете да осигурите шведска стена. Разбира се, на пода сложете дюшеци за обезопасяване. С подобен уред детето ще може да задоволи нуждите си от активности като катерене, лазене, промушване, люлеене, висене и това е едно от най-хубавите неща, които могат да се случат на едно дете. Тези активности ще му помогнат да координира тялото си и да развие важни центрове в мозъка си.

Стимулирайте детето да твори с глина, пластилин, бои. За да сте спокойни за чистотата в стаята, по време на подобни дейности постилайте на пода балатум – той изолира добре и се почиства лесно. Така детето ще има достатъчно свобода за творчески експерименти.

Любов Миронова препоръчва на бъдещите и настоящи родители да прочетат книгата „Седемте степени на увереност, от които се нуждаят децата“ на авторите Лудвиг Конеберг и Силке Грамер-Ротлер. В книгата са описани как движенията, които децата извършват, развиват различните полукълба на мозъка. Също така са дадени конкретни упражнения.

Щадяща среда

Средата за развитие на едно дете се прави така, че максимално да пощади неговите вкус, мирис, зрение, слух и осезание. Щадящата сетивата среда помага на детето да не се превъзбужда, а да се концентрира по-добре в дейността, която извършва. Опасно е в едно помещение да има червени стени, червени килими, тъй като децата се превъзбуждат и агресират. Щадяща сетивата среда е първата крачка към спокойно и благо дете.

В своята лекция Любов Миронова говори и за щадяща тимуса среда. Тимусът е жлеза с вътрешна секреция, свързана е с имунитета и според някои учения там, където е тя, се намира сърдечната чакра. Тимусът е свързан със способността на човек да се справя с насилие. Когато тимусът е увреден, човек има страхове, изключително трудно се справя в агресивна среда и лесно рухва психически. Благата и ненасилствена среда щади тимуса да не рецесира.

Източник: Портал 12


image0 (9K)