MAAE съобщи, че няма риск за АЕЦ Запорожие заради разрушената язовирна стена 

MAAE съобщи, че няма риск за АЕЦ Запорожие заради разрушената язовирна стена 

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че няма „непосредствен риск за ядрената безопасност“ на атомната електроцентрала „Запорожие“, след като стената на язовир „Нова Каховка“ беше разрушена по-рано във вторник и охлаждането на централата беше прекъснато.

Пробивът в язовирната стена предизвика наводнение по поречието на Днепър. Въпреки това и от руската компания за ядрена енергия „Росатом“ заявиха, че няма риск за АЕЦ Запорожие.

Юрий Черничук, директор на контролираната от Русия електроцентрала, също посочи в изявление в приложението за съобщения Tелеграм, че ситуацията е стабилна.

„Към момента няма заплахи за безопасността на Запорожката АЕЦ. Пет блока са в състояние „студено спиране“, един – в състояние „топло спиране“. Нивото на водата в охладителния басейн не се е променило и е 16,67 метра“, посочи той.

Черничук каза, че водното охлаждане на басейните за съхранение на отработено ядрено гориво на съоръжението е в затворена верига и няма пряк контакт с вода, идваща от язовир „Нова Каховка“.

Украинската държавна агенция за атомна енергия заяви по-рано във вторник, че ситуацията в централата е под контрол, но че бързо понижаващото се ниво на резервоара представлява „допълнителна заплаха“ за най-голямата АЕЦ в Европа.

Междувременно украинската държавна хидроенергийна компания “Укрхидроенерго” съобщи, че взривът, разрушил язовирна стена в украинския регион Херсон във вторник, е дошъл от вътрешността на машинното отделение.

„В резултат на взривяването на машинното отделение отвътре „Каховската“ ВЕЦ беше напълно разрушена. Станцията не може да бъде възстановена“, казаха от компанията.

Нивото на водата в Каховския резервоар, който се използва за захранване на турбинни кондензатори и системи за безопасност, „бързо намалява“, се казва още в съобщението, като хората се евакуират от „потенциални зони на наводнение“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

(Visited 17 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.