Малко популярният квартал Вароша в Търговище ще ви върне във времето на Възраждането

Търговище е град в Североизточна България, разположен в Дунавската равнина. Намира се на около 41 километра западно от Шумен и на около 204 североизточно от Стара Загора.

Според археологическите сведения по тези места е имало живот още през медно-каменната епоха (халколит) — V-IV хилядолетие пр.н.е. В околностите на града са открити останки от тракийски селища, селище от римската епоха, селище и крепост от ранно-византийската епоха. Намерени са останки от селище от Първата българска държава , селище и крепост от Втората българска държава. От 1573 г. в данъчния регистър на Османската империя за първи път се среща старото наименование на селището Ески Джумая.

[ad id=“225664″]

Още пртез XVIII век тук е открито килийно училище, по-късно преобразувано в светско. В него учителства известният наш възрожденец Петко Р. Славейков. В града се развиват се множество занаяти, като абаджийство, мутафчийство, гайтанджийство, обущарство.

През 1872 г. Ангел Кънчев създава таен революционен комитет.

През 1934 градът e преименуван на Търговище, което име носи и до днес.

Ако имате път към Търговище, непременно трябва да посетите възрожденския квартал, наречен Вароша. Той е не е особено популярен, но си заслужава да се види. Намира се в западната част на града, в близост до центъра.

[ad id=“263680″]

Тук днес има запазени и регистрирани 34 архитектурно-строителни паметници на културата. Повечето от тях са от времето на Възраждането. По-забележителни от тях са „Хаджиангеловата къща“ от 1863 година и „Хаджирусевата къща“, датираща от 1860. Една от автентичните сгради е е Касъровата къща – двуетажна, възрожденска, с бяла фасада. Тя е несиметрична по вътрешно пространствено изграждане и има голяма дървена порта.

Запазено е и Възрожденското училище “Св. Седмочисленици” (Славейковото училище). То е построено през 1863 и е било символ на национално самочувствие и стремеж към новите изисквания на времето за високо светско образование. Училището става факт благодарение на щедростта и дарителството на напредничави търговищенци. Видният възрожденец Петко Р.Славейков, че такова “ЗДАНИЕ КАКТО СЕГА ЗАСЕГА В СИЧКАТА БЪЛГАРИЯ ВТОРО НЯМА”. Завършената училищна сграда е един от най-забележителните паметници на общественото строителство от времето на Възраждането в България.

[ad id=“237001″]

На централно място в квартала е разположена старата църква на града, храмът „Св. Успение Богородично“, построен през 1850 година.

Кварталът е запазил атмосферата на българското Възраждане. Посетете го, ще останете очаровани!

(Visited 226 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.