Мей се страхува, че Великобритания може да не напусне ЕС

Мей се страхува, че Великобритания може да не напусне ЕС. Втори референдум се възприема като предателство

Налице сега е ясен избор между възможностите Великобритания да напусне Европейския съюз със сделка или изобщо да не го напусне, заяви британският премиер Тереза Мей. Тя се опитва да постигне компромис с опозиционната Лейбъристка партия, цитирана от британския в. „Обзървър“.
„Тъй катопарламентът даде ясно да се разбере, че ще попречи на Великобритания да напусне без сделка, сега имаме категоричен избор: да напуснем ЕС без споразумение или изобщо да не напуснем“, каза Мей тази вечер в последен, отчаян апел към законодателите да подкрепят сделка, отбелязва вестникът.
Колкото по-дълго трае това, толкова по-голям е рискът Обединеното кралство въобще да не напусне, подчерта министър-председателката. Това ще означава да допуснем Брекзитът, за който гласуваха британците, да ни се изплъзне. Изключително важно е да изпълним това, за което гласуваха хората, а за да го направим, трябва да имаме сделка, добави тя.
Втори референдум за членството на Великобритания в ЕС би бил „крайно предателство“, пише в днешния брой на в. „Сънди телеграф“ лидерът на Камарата на общините Андреа Ледсъм, цитирана от Ройтерс.
„Това ще изисква дълго отлагане, ще разпали разединяващите дебати, а и след като парламентът досега не успява да приложи резултатите от първия, нямаме причини да смятаме, че ще уважи и тези от втория референдум“, отбеляза тя. „Виждането, което имахме за Брекзит, се изпарява, а нямаме време да го спасим“, предупреди Ледсъм.

Правителството на Тереза Мей планира да промени законопроекта за Брекзит, включвайки в него законодателна мярка, която гарантира сключване на митническо споразумение с ЕС, в опит да си осигури подкрепата на Лейбъристката партия за споразумение за Брекзит, съобщи в. „Сънди таймс“.
„Факт е, че по отношения на Брекзит има елементи, по които двете основни партии са на едно мнение: и двете искаме да се прекрати свободното движение, искаме да напуснем с добра сделка и да защитим работните места. Това е основата за компромис, който може да получи подкрепа от мнозинство в парламента, а подкрепа на това мнозинство е единственият начин да осъществим Брекзит, отбеляза Мей в коментари, разпространени от канцеларията й на „Даунинг стрийт“.

Намерението ми е да постигна споразумение с европейските лидери, което ще означава, че щом договорим сделка тук, у дома, ще можем да напуснем ЕС в рамките на шест седмици“, изтъкна тя.

„Дарик“

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)