Meta трябва да разтрогне сделката за Giphy на стойност $315 млн.

Британската антитръстова агенция нареди на Meta Platforms Inc. – компанията-майка на Facebook, да продаде Giphy поради проблеми с конкуренцията, предава Bloomberg. Това първият случай в историята, когато глобален регулатор е принудил технологичен гигант да разтрогне завършена сделка. Това е сериозен обрат след дългогодишен период, в който тези компании поглъщаха свои по-малки конкуренти без на практика без никаква ответна реакция.

Органът за конкуренция и пазари установи, че сделката на стойност 315 милиона долара сключена през миналата година за търсачката, значително ще намали конкуренцията между социалните медии, според изявление във вторник.

Това е първият път, когато регулатор в Европа или САЩ нарежда на голяма технологична компания да отмени придобиване, вместо да плаща огромна глоба. Meta вече има два избора: да обжалва или да продава.

Сделката за търсачката Giphy, завършена миналата година, предизвика опасения от регулаторите на Обединеното кралство от самото начало. Първоначално антитръстовото разследване беше отложено, след като служители наредиха на Facebook да спре плановете за интегриране на компанията, което предизвика продължителна съдебна битка.

Компанията ще може да обжалва решението пред Апелативния съд в областта на конкуренцията на Обединеното кралство, където ще има изслушване с функцията на съдебен контрол. Този процес разглежда как Апелативният съд е стигнал до своето решение. Ако Meta приеме решението на съда, компанията ще трябва да намери подходящ купувач, който ще бъде проверен от регулатора.

„Не сме съгласни с това решение“, каза говорител на Meta. „Преглеждаме решението и разглеждаме всички възможности, включително обжалване.

Приключване на сделки без одобрение може да бъде стратегия с висок риск. ЕС може да глоби Illumina Inc. до 400 милиона долара за завършване на сделка без разрешение. Google приключи поглъщането на Fitbit по-рано тази година, без да получи разрешение от САЩ или Австралия. Австралийските власти провеждат разследване на сделката.

От регулаторния орган казват, че Надзорният орган каза, че сделката вече е лишила платформата от възможността да се конкурира на пазара на реклама и че Meta трябва да продаде Giphy на изцяло одобрен купувач.
„Ако не бъдат предприети действия, това ще позволи на Facebook да увеличи още повече своята значителна пазарна сила в социалните медии, като контролира достъпа на конкурентите до GIF файловете на Giphy“, казва Стюарт Макинтош, ръководител на разследването.

Целият анализ – на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: https://www.dnes.bg/……………

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!