Categories: На този ден

На 26 юли църквата почита Св. свщмчк Ермолай и другарите му

Св. Ермолай бил свещеник в Никомидийската църква, където много християни били изгорени в храма през декември 303 година. Той обърнал към Христа и кръстил Пантелеймон, заедно с когото бил съден, мъчен и посечен с меч.

Честният презвитер Ермолай и неговите състрадалци – свещеномъчениците Ермип и Ермократ, били иереи на светата Никомидийска църква. Те били част от онези 20 000 мъченици, изгорени в църквата от Максимиан, чиято памет се чества на 28 декември.

Поради страх от езичниците тези трима Господни служители се криели на различни места, но щом някъде се появявал удобен случай, те поучавали езичниците на светата вяра. Така свети Ермолай, като видял лекаря Пантелеймон, след боговдъхновена беседа го обърнал към Христа. А когато Пантелеймон бил задържан за мъчения от нечестивия император Максимиан и бил запитан, от кого се е научил на християнска вяра, светецът, като не бил в състояние да излъже, разкрил името на светия християнски презвитер Ермолай. И свети Ермолай, и неговите съслужители – Ермип и Ермократ, веднага били задържани и доведени в нечестивото съдилище.

На разпита те мъжествено изповядали Христа, истинския Бог, и похулили скверните идоли и техните поклонници; заради това, осъдени на смърт от мъчителите, те завършили живота си с посичане с меч. По-подробно за техните страдания се съобщава житието на свети великомъченик Пантелеймон.

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

В България жертвите на катастрофи намаляват най-бързо в ЕС

Въпреки това за последните три години пътищата са станали по-опасни...

32 минути ago

Георгиев е категоричен: Промяната по „Патриарха“ е незаконна

Това не е промяната, за която гласуваха хората, каза Георги Георгиев...

42 минути ago

Родната Овчарска салата е петата най-вкусна в света

Тя изпревари в класацията дори "Капрезето"...

45 минути ago

Полицията излиза по-масово на пътищата, за какво ще следи?

Допълнителни полицейски екипи в районни с концентрация на ПТП...

47 минути ago

Шофьорът на разцепения джип е син на служителка в КАТ

Карал е с 200 км/ч преди да "отсече" две дървета?...

50 минути ago
image0 (9K)