Categories: На този ден

На 4 април Църквата почита Св. преподобни Йосиф Песнописец

Преподобни Йосиф се родил на остров Сицилия в началото на деветия век. Младият Йосиф отишъл в гр. Солун, където постъпил в манастир.

[ad id=“225664″]

Когато императорът Лъв Армянин възобновил гонението срещу почитателите на светите икони, той ги подлагал на тежки наказания: отстранявал от служението православните епископи и свещеници и ги затварял в тъмница, а на тяхно място поставял еретици – иконоборци. Свети Григорий Декаполит, който отивал в Цариград да подкрепи духа на тамошните християни, помолил игумена на манастира да пусне с него Йосиф. Като пристигнали в Цариград, св. Григорий и Йосиф съветвали християните да не слушат лъжливото учение на лукавите еретици, а да се придържат към древното учение на Църквата.

[ad id=“263680″]

Гонението все повече се засилвало. Наказанията взимали масов характер и ставали все по-тежки и по-жестоки. Православните изнемогвали. Тогава св. Григорий решил да изпрати Йосиф в Рим при папа Лъв ІІІ с молба за помощ. Йосиф приел тази опасна мисия. Качил се на един кораб и се отправил за Рим. В морето обаче корабът бил спрян, Йосиф бил заловен и затворен в тъмница на остров Крит. Там имало и много други затворници. Еретиците се отнасяли много строго към тях. Цели шест години престоял Йосиф в тъмница. След смъртта на Лъв Армянин гонението срещу почитателите на светите икони се прекратило. Йосиф веднага заминал за Цариград, но там с огорчение узнал, че св. Григорий Декаполит не е вече жив. Йосиф построил църква на името на св. Николай, пренесъл в нея тялото на св. Григорий, а наблизо издигнал и манастир, в който скоро се събрали много монаси.

Още когато бил в Солун, Йосиф получил от един благочестив човек частица от светите мощи на апостол Вартоломей. Той съградил църква в памет на апостол Вартоломей, в която поставил мощите му.

[ad id=“236999″]

Не било съдено на Йосиф да продължи спокойно живота си в съградената от него обител. Църквата отново била смутена от еретиците. Иконоборците намерили подкрепа от император Теофил (829–842 г.). Гонението срещу православните започнало с нова сила. Йосиф се явил непоколебим защитник на учението на Църквата и затова бил заточен в Херсон, където останал до смъртта на императора. Императрица Теодора, която управлявала вместо малолетния си син Михаил ІІІ, върнала Йосифа в Цариград, а патриарх Игнатий му дал висока служба в Църквата. След няколко години обаче той пак трябвало да поеме трудния път на заточението. Когато по-късно на византийския престол се възкачил Василий Македонянин (867–886 г.), преподобни Йосиф отново бил върнат от заточение. Последните дни от живота си той прекарал в Цариград, обичан и уважаван от всички.

Ваня Русева

Recent Posts

Идеи за френски маникюр – от флорални до по-смели дизайни

Как да лакирате ноктите си през до края на пролетта...

24 минути ago

Перфектната рутинна грижа за сухата кожа

Какво съветват дерматолозите...

25 минути ago

Роберта Хаджийска и Камелия Желязкова са шампионки по бокс в Сърбия

  Роберта Хаджийска и Камелия Желязкова спечелиха златни медали от международния турнир Купата на Нациите…

57 минути ago

Даяна Стойчева от Берое спечели сребро на международен турнир по борба

Двама състезатели на СКБ "Берое" представиха националния отбор по борба за възраст кадети и кадетки…

един час ago

Опасна хищна риба се появи в Черно море, ще застраши ли улова?

Според рибар най-опасен е човек, защото е ненаситен...

един час ago
image0 (9K)