НАЙ-НОВИ:

На 97 години почина журналистът Петко Бочаров

Журналистът Петко Бочаров почина на 97-годишна възраст, съобщиха от семейството му, съобщи BurgasNovinite.

На 19 февруари Бочаров имаше рожден ден. Той бе най-възрастният действащ журналист в България и както сам се определяше – човекът, преживял три Българии.

В края на юли миналата година Бочаров бе хоспитализиран за кратко в болница след прилошаване. Преди няколко лета той получи исхемичен инфаркт и бе приет в „Александровска“ болница. Поставили му и три стента, припомня „24 часа“.

Преди 2 години Бочаров заяви в интервю за БНТ:

България в цялата си история е страдала от идиоти. Идиоти, които са нанасали непоправими поразии на нашето битие. Две Балкански и две Световни войни – това са четири войни, в които нито едно българско военно знаме не е попадало в плен, но и в четирите сме били на страната на победените, което е дело на идиоти в нашата история. Поразиите на тези идиоти са неизчислими. И в момента няма изключения. Такива ги има и сега“.

-->

Тогава той пожела на изстрадалото отечество не само да се отърве от идиотите, които само го забиват в проблеми, а и да получи това, което заслужава.

Мечтая първо да се преселя оттатък без да ме боли, защото много мразя болката и се надявам така да стане, защото мен Господ ме обича. Виждал съм я неведнъж съвсем отблизо. Сега не искам да мисля за това, продължавам да мисля за хубави неща“, каза още Бочаров.

Биография

Петко Бочаров е роден на 19 февруари 1919 година в София. Завършва Американския колеж, а след това право в Софийския университет. От 1952 година работи в Българската телеграфна агенция, първоначално като преводач от английски език, а впоследствие достига до длъжността заместник-главен редактор. През 1983 г. се пенсионира.

Между 1981 и 1993 година участва с новини и коментари във „Всяка неделя“. Има редовни рубрики по БНТ в програмата „ТВ око“, в радио „Свободна Европа“ и в „Дойче веле“.

На 23 февруари 1992 в предаването „ТВ око“ произнася фразата „Да, ама не“, с която става още по-известен.

-->

През 1948 г. е осъден за даване на подкуп на следовател, който разследва брат му. Излежава присъдата, работи в рудник „Куциян“ в Перник. Между 1946 и 1982 година Петко Бочаров е агент на Второ управление на Държавна сигурност. Той е сред малкото публични фигури, сътрудничили на Държавна сигурност, които признават предварително и се извиняват за този факт.

Петко Бочаров има един син от първата си съпруга, която умира през 1978 г.

През 2010 г. той публикува своите автобиографични книги, „Картини от три Българии“ и „Лица и съдби от три Българии“. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови