На немски кандидат-заселник на Марс ще му липсва пшеничната бира

С близките и приятелката си можел да се сбогува цели 10 години още

Сидни (dpa): Гуннар Прел иска да отиде на Марс. Германецът е сред последните сто кандидати за „Mars One“. Това е едно голямо приключение, казва Прел пред германската информационна агенция ДПА. Едно пътуване до Марс би било според него голяма крачка напред. „Човечеството се движи с дръпната ръчна спирачка заради нашия начин на мислене. Трябва да излезем от пещерата си“ – убеден е кандидат-заселникът на червената планета.

Нидерландската фондация „Mars One“ планира да изпрати на Марс между 24 и 40 заселници. Първата група от четирима следва да започне пътуването си след десет години. Обратен полет не е предвиден, защото по думите на фондацията, той би бил прекалено скъп и труден от техническа гледна точка. Кандидатирали са се повече от 200 000 души. Прел е на 41 години в момента – строителен техник от източногерманския град Дрезден. Живее от 10 години в Австралия. Отначало се издържал с временна работа, след това става готвач в кафене в малко градче в провинция Куинсланд и получава австралийско гражданство.
След клип за проекта „Mars One“ Гуннар Прел бил очарован. „Когато изпратих кандидатурата си, си помислих: „Какво по дяволите направи току-що?“ Но и да беше пътуване до Антарктика или до Луната, пак щях да се запиша, коментира той.

Ако бъде избран, го очакват осем години тренировки за мисията до Марс. Прел иска да бъде обучен за лекар, съзнавайки, че на Марс всичко ще е различно.

На родителите му им било трудно да свикнат с мисълта, че синът им би могъл да лети до Марс, разказва той. Приятелката му Анне, напротив, подкрепя намерението му, но не се е кандидатирала, въпреки, че Прел я е попитал дали не иска да участва и тя в приключението. Това, че няма билет за връщане, не е проблем за мен, казва техникът от Дрезден –  „някои хора казват, че било егоистично да летиш до Марс, но аз не мисля, че е така. Човек би имал десет години да се сбогува с хората, които обича.“
Въпреки това има неща, които биха му липсвали. Пшеничната бира, например, това би ми липсвало, твърди Прел.


image0 (9K)