Най-издирваният наркотрафикант в света се връща в затвора

Наркобаронът Хоакин Гузман – Ел Чапо беше върнат в затвора, от който избяга преди 6 месеца. Той беше заловен при зрелищна акция на специалните части на полицията и службите за сигурност в Мексико. Най-търсеният наркотрафикант в света беше показно качен на военен хеликоптер на летището в Мексико Сити, съобщи CNN.

Той беше заловен в крайбрежния град Лос Мочис в северозападния мексикански щат Синалоа. Морски пехотинци от Мексико щурмували скривалището на Ел Чапо и застреляли петима от неговите хора, които открили огън.

57-годишният наркотрафикант избяга от един от най-охраняваните затвори в Мексико преди шест месеца. Той успя да се измъкни през 1,5-километров тунел, който започвал от банята на килията му.

Именно чрез тунели под границата между Мексико и САЩ картелът на Ел Чапо пренасяше значително количество наркотици. Той е отговорен за внасянето на тонове марихуана, хероин, кокаин, метамфетамин и други забранени вещества в САЩ на стойност милиарди долари. Водачът на картела „Синалоа“ в определен момент беше част от списъка на „Форбс“ с най-богатите хора на планетата. Имуществото му се оценяваше на над 1 милиард щатски долара.

За него има написани фолклорни песни и снимани множество нискобюджетни екшън филми. Други помнят отрядите на картела му, извършили стотици убийства в северната част на страната. Хоакин Гузман може да бъде екстрадиран и съден в Съединените Щати, но до момента не е ясно кога и дали това може да се случи.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.