Намаляват със 70% парите за „Уши, нос и гърло“, карат пациентите да доплащат

С близо 70% да бъдат намалени парите за клиничните пътеки за „Уши, нос и гърло“ предвижда Националната здравноосигурителна каса. Това предложение идва няколко седмици преди да бъде подписан Националният рамков договор. По този повод от представителите на Университетските клиники по Ушно- носно-гърлени болести и от членовете на Борда по УНГ болести към Българския лекарски съюз излязоха с протестна декларация.

„Цялата оториноларингологична общност се възмути, когато разбра, че дейността по специалността УНГ и достъпността на пациентите до тази помощ се намалява със 70%. Нека да не се забравя, че УНГ специалността е една от най-спешните и нужни за обществото – колко ли време може да издържи без дихателен път едно дете или възрастен с чуждо тяло, с оток на ларинкса и т.н.“, пише в декларацията на медиците.

Те отбелязват още, че във всички градове на страната има недостиг на УНГ лекари, а в някои области дори няма специализирани отделения. Столицата е единственото изключение по данните на Националната здравна карта. Тази статистика показва, че всички УНГ лекари са принудени да работят минимум на две места и няма пенсиониран специалист, който да не практикува.

„Ние като гилдия, която е подложена на унижение и на изчезване, не приемаме съкращаването на средствата, с които да оказваме помощ на нашите пациенти, което ще доведе тоталното унищожение на специалността!“, се казва още в декларацията.


image0 (9K)