НАСА с нов апарат, който ще потегли към Червената планета (видео)

НАСА представи новия си роувър Марс 2020. Почти е завършен и догодина ще потегли към Червената планета в търсене на следи от отминал живот, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от dir.bg.

При строги мерки за сигурност премина представянето. Журналистите бяха облечени в предпазни костюми и не им беше разрешено да носят вълнени дрехи или парфюм.

Инженер Крис Чателиър обясни, че стремежът е да се открият следи от живот на Марс и не може да се допусне замърсяване на средата с бактерии или други организми от Земята.

Официалното име на апарата ще бъде избрано в началото на 2020 година. През месец февруари американското космическо ведомство ще достави роувъра в космическия център „Кенеди“ във Флорида, където трите му секции ще бъдат сглобени. Изстрелването е предвидено за месец юли, ще изпрати роботизираната машина в изсъхнало езеро на Марс, което е по-голямо от Манхатън.

Четириколесната машина е с размер на автомобил и ще кацне в основата на кратера Джезеро с дълбочина 250 метра , който някога е било езеро. Предвидено е това да стане през месец февруари 2021 година. В кратера изобилстват седименти отпреди 3,5 милиарда години, които учените се надяват да съдържат фосили от марсиански живот.

Марсоходът трябва да вземе около 30 проби от почвата, които ще бъдат върнати към Земята от друг космически апарат, проектиран от НАСА. Досега седименти от Марс никога не са били връщани обратно на Земята.

Китай междувременно успешно изстреля една от най-мощните ракети в света, което е първа стъпка от планираната мисия до Марс догодина.

„Чанджън 5“ – 57-метровата ракета, най-високата, силна и високотехнологична от семейството на китайските ракети, беше изстреляна в петък вечерта. След 33-мунитен полет, тя успешно изведе в орбита експерименталния сателит „Шъдзиен 20″, който е най-големият, построяван някога в страната. Тежащият 8 тона сателит се намира в момента на 36 000 км над земната повърхност. Това е вторият сателит, построяван в платформата за сателити от ново поколение DFH 5. Първият ‚Шъдзиен 18“, беше изгубен при проваления втори полет на ракетата „Чанджън 5“.


image0 (9K)