Ден на национален траур във Франция

Днес в Париж ще се състои официалното погребение на бившия президент на Франция Жак Ширак, който почина миналия четвъртък (26 септември) на 86 години. В цяла Франция е обявен Ден на национален траур по повод кончината на видния французин.

Траурната церемония се провежда в църквата „Сен Сюлпис“. Сред присъстващите ще бъдат президентите на Франция и Русия – Еманюел Макрон и Владимир Путин, както и още десетки държавници от различни страни. Сред тях – италианският президент – Серджо Матарела, германският – Франк-Валтер Щайнмайер, председателят на Европейската комисия – Жан-Клод Юнкер, а също и премиерите на Унгария и Белгия – Виктор Орбан и Шарл Мишел.

Жак Ширак бе президент на Франция от 1995-а до 2007 година. Преди това той бе кмет на Париж в продължение на три мандата, а също така премиер на страната от 1974-а до 1976-а и от 1986-а до 1988-а година.

Вчера хиляди французи отдадоха последна почит на видния политик. Всенародно поклонение се състоя пред катедралата „Сен Луи“ в парижкия комплекс „Дом на инвалидите“.

Жак Ширак ще бъде погребан в семейната си гробница в Париж.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)