Немска художничка подарява на Пловдив Орфей и Евридика

Открила мита за тракийския певец в града на тепетата

На 11.09.2015 г. в 18 ч. художничката от Ландсхут Кристине Рик-Зонтаг ще връчи на Градската художествена галерия в Пловдив своята поредица от глинени плочи със заглавие „Oрфей все още пее“, съобщиха за „Зарата“ от посолството на Германия. С този акт създаденото в рамките на проекта Artist-in-Residence на българския Съюз на художниците, произведение на изкуството се връща там, където е възникнало през 2012 г. Като извор на вдъхновение авторката посочва самия мит за Орфей и неговата жена Евридика. Според преданието певецът и поет е съумявал чрез песните си да създаде хармония между човека и природата. Резултатът от работния престой на авторката в Пловдив са 15 малки глинени плочи.

[ad id=“225664″]

Първоначално издълбана със стари български форми – дървени форми с изрязани шарки, глината е била изпечена и след това изрисувана с туш. С произведенията, както казва самата художничка, тя връща на страната това, което е получила тук. Предоставянето на произведения на изкуството от свързан със страната германски творец на български музей е нагледен израз на срастването на Европа и активния културен обмен.
Ще има ли шанс и Стара Загора да бъде открита от европейски творци като източник на вдъхновение за „възкръсването“ на цивилизацията на траките?

 

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.