(NF) Африканският съюз разкритикува ЕС заради разпределението на ваксините

NF 20:32:31 01-07-2021
GG2031NF.003
Африка – Африкански съюз – ЕС – ваксини – разпределение

Африканският съюз разкритикува ЕС заради разпределението на ваксините

image0 (9K)

Йоханесбург, 1 юли /БТА/
Европейският съюз трябва да направи повече за решаване на въпроса с несправедливото разпределение на ваксините срещу ковид по света, заяви Африканският съюз, предаде ДПА.
„Фактите са, че ЕС има фабрики за ваксини, има производствени центрове из Европа. Нито една доза, нито един флакон не остави европейска фабрика за Африка“, заяви специалният представител на панафриканската организация за борбата с коронавируса Страйв Масиуа.
„Има толкова много ваксинирани хора, че сега те могат да гледат футболни мачове без маски“, каза той. Масиуа каза, че Африка се нуждае от европейското производство на ваксини.
Континентът има спешна нужда от ваксини срещу ковид, тъй като от 700-те милиона дози, планирани за тази година, само 65 милиона са пристигнали на континента.
От август започва и местно производство. Една фармацевтична компания в Южна Африка ще произвежда по 400 милиона дози от ваксината на „Джонсън и Джонсън“ на година и ще ги достави на африкански и карибски държави.
„През миналата година научихме урок и той е, че не можем да разчитаме на друг да осигури ваксинационната сигурност на континента“, каза Джон Нкенгасонг от Африканските центрове за контрол и профилактика на заболяванията.
Общо 5,5 милиона инфекции са били документирани в Африка досега. Според експерти броят на недиагностицираните случаи вероятно е по-голям на континента с 1,3 милиарда души население.
Въпреки това инфекциите там са по-малко от други региони по света. В Африка са диагностицирани 3 процента от всички случаи на зараза в света. Направени са 52 милиона теста и близо 50 милиона ваксинации.
/ЛМ/

/ГГ/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!