(NF) Байдън обяви, че до края на годината приключва американската бойна мисия в Ирак

NF 23:22:31 26-07-2021
GG2320NF.011
САЩ – Ирак – Байдън – премиер – среща

Байдън обяви, че до края на годината приключва американската бойна мисия в Ирак

Вашингтон, 26 юли /БТА/
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес пред гостуващия му в Белия дом премиер на Ирак Мустафа ал Казими, че ще има нова фаза в американското военно присъствие в Ирак и съобщи, че до края на годината ще приключи американската военна бойна мисия в тази страна, предадоха световните агенции.
„В края на годината вече няма да сме на бойна мисия в Ирак, но нашето сътрудничество срещу тероризма ще продължи дори в тази нова фаза, която ние обсъждаме“, заяви Байдън. Той обясни, че ролята на американските военни в Ирак ще бъде да подготвят и подпомагат иракските сили в борбата им с джихадистката групировка Ислямска държава. Байдън обаче не съобщи нито конкретен график, нито конкретни детайли относно числеността но военнослужещите в Ирак.
„Нашата връзка е по-солидна, откогато и да е било“, заяви от своя страна премиерът на Ирак, който дойде във Вашингтон, за да търси политически сигнал, който ще му позволи да консолидира нестабилната му позиция у дома три месеца преди парламентарните избори.
Сега в Ирак има 2500 американски военнослужещи, фокусирали се основно в оказване на съпротива на онова, което е останало от ИД. /ГГ/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!