(NF) Бившият американски полицай Дерек Шовин беше осъден на 22,5 години затвор за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд

NF 23:19:31 25-06-2021
PK2318NF.004
САЩ – полиция – расизъм – правосъдие

Бившият американски полицай Дерек Шовин беше осъден
на 22,5 години затвор за убийството на
афроамериканеца Джордж Флойд

Минеаполис, 25 юни /БТА/
Съдия в щата Минесота осъди днес бившия полицай Дерек Шовин на 22,5 години затвор за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест през май 2020 г., съобщи Ройтерс.
45-годишният бял бивш полицай Дерек Шовин, който причини смъртта на Флойд на 25 май миналата година в Минеаполис, бе признат за виновен за убийство на 20 април след процес, който привлече огромно внимание.
Прокуратурата поиска присъда от 30 години затвор – двойно над горната граница, препоръчвана за неосъждани извършители. Съдията обаче прецени, че обвинението е успяло да аргументира по-строга присъда. Максималната присъда по закон за това деяние е 40 години. Защитата поиска условна присъда.
Пред съда Шовин поднесе съболезнования на близките на Флойд.
Смъртта на 46-годишният Джордж Флойд беше заснета на видео, което предизвика възмущение в цял свят и най-голямото протестно движение в САЩ от десетилетия. На видеото се вижда как Шовин притиска с коляно врата на Флойд в продължение на повече от 9 минути.
/ПК/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!