НАЙ-НОВИ:

(NF) Ватикана иска промени в италиански законопроект за борба с хомофобията

NF 20:01:01 22-06-2021
MI2000NF.008
Ватикана – Италия – закон – хомофобия

Ватикана иска промени в
италиански законопроект
за борба с хомофобията

Ватикана, 22 юни /БТА/
Ватикана изрази протеста си пред италианските власти по отношение на законопроект за борба с хомофобията, предаде Ройтерс.
Според Ватикна законопроектът в сегашната си форма може да ограничи религиозната свобода на Римокатолическата църква в Италия.
Протестът, за който съобщи днес в.“Кориере дела сера“, е бил връчен на италианското посолство към Светия престол от ватиканския външен министър на 17 юни.
Протестът се отнася за така наречения „Закон Дзан“, наименуван така в чест на Алесандро Дзан, депутат хомосексуалист от левоцентристката Демократическа партия. Законопроектът бе одобрен от долната камара на италианския парламент и в момента се дебатира в комисия на Сената.
Ватикана смята, че в сегашната си редакция законопроектът нарушава Латеранските договори от 1929 г., които установяват Ватикана като суверенна държава и регулират отношенията между Светия престол и Италия.
Ватикана се опасява, че законопроектът може да доведе до криминализирането на Римокатолическата църква в Италия заради отказа й да благославя еднополови бракове и заради противопоставянето й на осиновяването на деца от хомосексуални двойки и заради отказа й да преподава теории, свързани със сексуалната принадлежност, в католическите училища, заяви източник от Ватикана.
Макар Римокатолическата църква редовно да порицава дискриминацията и насилието срещу хомосексуални, тя се обявява против всякакви теории за половете, които са в състояние да размият или премахнат различията между мъжете и жените, отбелязва Ройтерс.
От законопроекта в сегашната му редакция не са доволни и някои членове на партиите „Напред Италия“ и „Лига“, отбелязва ТАСС. Те настояват също за изменение на редица формулировки на този текст.
/Алексей Маргоевски/

/МИ/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon