НАЙ-НОВИ:

(NF) Времето за начало на преговорите със Скопие и Тирана не е дошло, обяви португалското председателство на Съвета на ЕС

NF 20:16:31 22-06-2021
MI2015NF.009
ЕС – разширяване – преговори

Времето за начало на преговорите със
Скопие и Тирана не е дошло, обяви
португалското председателство на Съвета на ЕС

Брюксел/Люксембург, 22 юни /кор. на БТА Николай Желязков/
Португалското председателство на Съвета на ЕС направи всичко по силите си, за да се постигне решение за начало на преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана. Това заяви на пресконференция представителят на председателството Ана Закариаш след заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси в Люксембург.
Разбираме трудното политическо положение, в което България и Република Северна Македония (РСМ) се намират днес. Времето все още не е дошло, добави тя.
Трябва да намерим общоприемливо решение. Насърчаваме словенското председателство да продължи нашите усилия, да не се губи скорост и да се използват вече направените предложения. Надяваме се възможно най-скоро да бъдат свикани преговори със Скопие и Тирана, заяви Закариаш.
Както БТА съобщи, по-рано днес българският представител в заседанието, служебният заместник-министър на външните работи Румен Александров, е потвърдил, че становището на Народното събрание от 2019 г. по отношение на РСМ остава в сила. Той е отбелязал, че нашата страна очаква Скопие да изпълни поетите по-рано този месец ангажименти – отказ от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи, насаждащи омраза към България в РСМ, реабилитиране на жертвите на югославския комунизъм, пострадали заради българското си самосъзнание.
България настоява прилагането на договора за добросъседство от страна на Скопие да бъде включено сред условията в бъдещата преговорна рамка, е заявил Александров. Нашата страна днес отново е подкрепила рамката за преговори с Албания и е отчела напредъка на Тирана по пътя на европейските реформи. /НЖ/

/МИ/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon