(NF) ЕП настоява за разширяване на наблюдението над законността

NF 19:44:01 24-06-2021
PA1942NF.005
ЕП – ЕС – върховенство на закона

ЕП настоява за разширяване
на наблюдението
над законността

Брюксел, 24 юни /БТА/
Европейският парламент прие днес резолюция, в която подкрепя докладите на Европейската комисия за състоянието на законността в ЕС. Документът бе подкрепен с 509 гласа „за“, 152 „против“ и 28 въздържали се, се отбелязва в съобщение на ЕП.
Евродепутатите призовават за наблюдение на състоянието на всички европейски ценности и особено демокрацията, върховенството на закона и основните права, при чието нарушаване може да възникне постоянна заплаха за ЕС. Те настояват да се прави разлика между постоянни и отделни нарушения. Според ЕП е необходимо докладите да бъдат свързани с препоръки и срокове, както и с процедурата по член 7 от договора за ЕС и с новите правила за европейския бюджет.
Резолюцията осъжда „политическия натиск“ в Унгария и Полша за възпрепятстване на национални съдии да задават въпроси на Европейския съд. Отчитат се опитите на Полша да подкопае независимостта на националния омбудсман и това, че Унгария не прилага решение на Съда на ЕС за ограниченията за финансиране на организации на гражданското общество. Евродепутатите настояват ЕК да предаде Унгария на Европейския съд и да наложи финансови наказания. /НЖ/ПЦ-ЕП

/ПА/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!