НАЙ-НОВИ:

(NF) ЕП подкрепя призивите срещу унгарския закон, свързан с образованието за ЛБГТ+

NF 18:38:31 24-06-2021
PA1837NF.010
ЕП – председател – коментари

ЕП подкрепя призивите
срещу унгарския закон, свързан
с образованието за ЛБГТ+

Брюксел, 24 юни /кор. на БТА Николай Желязков/
Подкрепяме призивите на 16 държави от ЕС против новоприетия унгарски закон за образованието за общността ЛБГТ+, заяви днес председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.
Той съобщи, че преди началото на днешното заседание на Европейския съвет е призовал унгарския премиер Виктор Орбан да помисли. Ако Европа не защитава основните права, не може да иска от другите да ги защитават, добави Сасоли.
По думите му Европейската комисия разполага със срок от два месеца, за да отговори на неговото писмо от вчера, в което той призова срещу няколко страни от ЕС, където има ярки нарушения на върховенството на правото, да бъдат предприети действия. ЕП настоява за действия по чл.7, заяви Сасоли в отговор на въпрос дали Унгария има място в ЕС. Текстът на посочения член от договора за ЕС предвижда възможност дадена страна да бъде лишена от право на глас, когато трайно нарушава европейските ценности – зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, правата на човека, включително на малцинства. /НЖ/

/ПА/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon