(NF) Министър Бойко Рашков публикува сигнала си срещу главния прокурор Иван Гешев, изпратен до министъра на правосъдието Янаки Стоилов

NF 19:37:31 16-07-2021
PP1936NF.026
Бойко Рашков – сигнал – Иван Гешев

Министър Бойко Рашков публикува сигнала си срещу главния прокурор Иван Гешев, изпратен до министъра на правосъдието
Янаки Стоилов

image0 (9K)

София, 16 юли /Константин Костов, БТА/
„Иван Гешев е извършил действия, които накърняват престижа на съдебната власт и компрометират честта на професията „прокурор“ – това посочва служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков в сигнала си до правосъдния министър в служебния кабинет проф. Янаки Стоилов, с който предлага на Стоилов да внесе във Висшия съдебен съвет /ВСС/ предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор.
Сигналът на министър Рашков е публикуван на официалната страница на Министерството на вътрешните работи. В него министърът критикува медийни изказвания на главния прокурор Гешев и го обвинява в „разгласяване на данни от досъдебни производства“, придобити чрез СРС, при два случая от 2020 г. Според Рашков това е нарушение на Закона за Специалните разузнавателни средства и Наказателния кодекс.
В сигнала се посочва още, че при акцията в сградата на президентството от август 2020 г. е бил „нарушен принципът на пропорционалност“ и е бил уронен престижът на президентската институцията. Рашков отбеляза още, че съдът е определил задържането на служителите от президентството като „незаконосъобразно“, което е поставило „прокуратурата в унизителна политическа обвързаност и урони престижа и авторитета й на независим съдебен орган“.
Друго нарушение, което Рашков посочва, е това, че дела в прокуратурата не се разпределят на случаен принцип, както е по закон. „Иван Гешев е въвел други, непублични правила: с резолюция на административния ръководител, т. е. чрез субективен избор на прокурор“. Рашков прави извод, че „определени преписки и досъдебни производства представляват особен интерес за него и резултатът по същите е предварително предопределен чрез възлагането им на конкретни прокурори от нарочно създадени „специализирани“ отдели в Софийската районна прокуратура /СРП/ и Софийската градска прокуратура
В сигнала си Рашков посочва, че „обществото остава с впечатление, че като висш магистрат, той /главният прокурор/ демонстрира самочувствие на недосегаемост, въпреки че е вярно обратното“.
Министърът заявява още, че Иван Гешев е „извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес“, и допълва, че „с недопустимите си публични изяви и действия след встъпването си в длъжност той урони престижа на съдебната власт и Президента“.
По-рано днес министър Стоилов съобщи, че на 14 юли е получил сигнал от Бойко Рашков срещу Иван Гешев, в който има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които „съставляват тежко нарушение на служебните задължения“ и действия, „накърняващи престижа на съдебната власт“. Поради това Стоилов ще внесе във ВСС искане за откриване на процедура за прекратяване на мандата на Гешев. След това от прокуратурата излязоха с позиция, че не са учудени от действията на Янаки Стоилов и ги определиха като политически.
/ПП/

Източник: http://www.bta.bg/ .

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!