(NF) От Министерството на финансите на САЩ са готови да работят с българските институции във връзка с предприетите действия по закона „Магнитски“

NF 22:46:01 02-06-2021
NS2245NF.003
САЩ – санкции – Пол Ахърн – среща с медии

От Министерството на финансите на САЩ са готови
да работят с българските институции във връзка
с предприетите действия по закона „Магнитски“

София, 2 юни /Константин Костов, БТА/
Днешният акт е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега по закона „Магнитски“. Това стана известно от думите на Пол Ахърн – първи заместник помощник-секретар в Министерството на финансите на Съединените американски щати, по време на среща с български медии. На нея присъства и американският посланик в България Херо Мустафа.
По-рано днес от Министерството на финансите на САЩ съобщиха, че налагат санкции на трима българи и на 64 компании, съгласно закона „Магнитски“. Това не е първият случай на български гражданин да попада под силата на американския закон, в началото на февруари 2020 г. съдията от Специализирания съд Андон Миталов също беше санкциониран заради корупция.
Санкциониращата мярка, която САЩ днес предприе, е срещу Васил Крумов Божков – известен български бизнесмен и олигарх, Делян Славчев Пеевски – бивш народен представител и олигарх, Илко Димитров Желязков – бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и дружествата, притежавани или контролирани от тези лица, посочват от Министерството на финансите на САЩ.
а а Санкциите срещу Божков са заради подкупване на държавни служители, за него също така има данни, че е подпомагал корупционни дейности, както и че незаконно е присвоявал частни и държавни активи. Той е планирал да осигури сума пари на длъжностни лица, които да помогнат в създаването на канал, през който руски политически лидери да оказват влияние в България.
Делян Пеевски е санкциониран заради участието му в корупционни действия, като според данните на САЩ той е търгувал с влияние и е давал подкупи, за да избегне наказателно преследване и обществен контрол. Пеевски също така е използвал Желязков като подставено лице, за да участва в корупционни действия и да осъществи схема за подкупи на държавни служители, както и да си осигури политическо влияние.
Американските власти са готови да работят с българските институции по случая със санкционираните български граждани и фирми, научи още БТА от източници, запознати с предприетите действия по закона „Магнитски“.
Целта на санкциите по закона „Магнитски“ е насочена срещу корупцията, замесените в нея лица и не е политически акт. Разследването по случая е продължило достатъчно време, за да се съберат необходимите доказателства за съответните нарушения. Като Министерството на финансите на САЩ използва множество източници на информация, за да събере необходимите данни за нарушения, включително от медийни публикации и от партньорски служби и институции.
Последиците от санкциите са, че се блокира цялата собственост на Божков, Пеевски и Желязков в САЩ, както и цялата тяхна собственост, която е под контрола на граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в страната.
По време на срещата с медиите Ахърн каза, че днешното действие срещу тримата българи и свързаните с тях фирми и лица, демонстрира продължаващите усилия на правителството на САЩ да държи отговорни лицата замесени в корупция.
„За да продължим да защитаваме глобалната финансова система от злоупотреби от корумпирани лица, ние насърчаваме всички правителства да имплементират подходящите и ефективни мерки срещу изпирането на пари, насочени срещу корупцията“, каза Ахърн.
Той заяви също, че от Министерството на финансите на САЩ са готови да работят заедно с България по реформи, насочени срещу изпирането на пари, които да доведат до финансова прозрачност. Ахърн добави, че призовават съответните регулаторни органи у нас да обяснят рисковете от правене на бизнес със санкциониралите лица и свързаните с тях фирми.
Пол Ахърн е пристигнал в България на 31 май, като заедно с посланика на САЩ Херо Мустафа се е срещнал с настоящи и бивши представители на държавната власт, както и с политически партии. Като предстоят срещи с още представили на българските институции и гражданското общество. Това е второ посещение на Ахърн в България, той е бил у нас и в началото на 2020 г.
Посланикът на САЩ Херо Мустафа определи днешния ден и предприетите действия като много важни. Тя акцентира върху желанието на американските власти да бъдат прозрачни към всички относно своите действия.
/НС/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!